Nou projecte: Viu un llibre

Nou projecte: Viu un llibre

Et presentem el nou projecte: Viu un llibre que inicia la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. Viu un llibre s’ha pensat per a joves d’entre 10 i 16 anys la finalitat del qual és fomentar el plaer per la lectura.

La lectura juga un paper clau en el desenvolupament dels infants i dels joves, ja que els prepara per a la vida adulta. Els ajuda a desenvolupar les seves habilitats emocionals i socials així com incrementa i millora  la seva capacitat intel·lectual i la capacitat de prendre decisions. Llegir  els aporta cultura i consciència crítica.

Però a més de llegir, els joves lectors hauran de prendre part en la creació d’un llibre per mitjà de la plataforma digital Fiction Express seguint les instruccions d’un escriptor o escriptora de referència. És a dir, amb aquesta activitat es treballa la competència en la comprensió lectora i fomenta la capacitat creadora dels participants.

Els autors de renom en la literatura infantil i juvenil que col·laboren són, entre d’altres, Maite Carranza, Muriel Villanueva, Francesc Miralles, Xavier Vernetta, Júlia Prats i Jordi Cervera.

Quins són els passos a seguir?

Primer. Llegeix el capítol setmanal. Cada divendres a les 12h es publica un capítol de cada llibre, un per cada nivell (5è i 6è de primària, 1r, 2n, 3r i 4t ESO) i per cada idioma: català, castellà i anglès. A continuació els participants tenen fins dimarts a les 17h per llegir el capítol i interactuar, a través d’un fòrum obert, amb els autors i les autores que estan escrivint el llibre i votar la millor de les tres opcions de continuïtat de la història.

La lectura dels textos pot realitzar-se online, a l’e-reader o en paper. El format digital online incorpora elements d’accessibilitat per a nens dislèxics o amb dificultat lectora i està optimitzat per a qualsevol tipus de dispositiu (tablet, mòbil, ordinador…).

Segon. Vota l’argument entre les diferents opcions que s’han proposat per donar continuïtat a la història. La votació es fa sobre la millor de les tres opcions que serveixen per seguir el fil narratiu. Les opinions ajudaran els escriptors a escriure els capítols posteriors.

Tercer. Parla amb l’autor mentre escrius. Durant el procés de participació, els noies i les noies també poden interactuar amb els autors/es que estan escrivint el llibre. La interacció al fòrum és real i els lectors perceben que les seves idees es tenen en compte i s’incorporen a les històries. Com a element de recompensa s’afegeix un “Certificat de comentari destacat” que premia aquells alumnes que han fet alguna aportació al fòrum que mereix un reconeixement especial.

Quart. Millora el teu nivell de comprensió lectora i desenvolupa l’hàbit de la lectura. Cada capítol incorpora 10 preguntes tipus test que avaluen el grau de comprensió lectora de l’estudiant. Es poden respondre de forma interactiva després de la lectura. L’alumne obté un resultat immediat del seu quiz.

Durada

La participació en aquest projecte d’escriptura és de cinc setmanes, al final de les quals el llibre ha de quedar enllestit.

Quan el llibre està acabat es penja a la biblioteca de la plataforma. Els participants hi poden accedir sempre que vulguin.

Un cop inscrits poden anar participant amb tots els llibres que es van iniciant.

Finalment, preguntar-te: t’agradaria escriure un llibre i no saps per on començar? Tenim la resposta: aquest és teu moment i el teu espai! T’animes a participar en aquest nou projecte: viu un llibre?

Per acabar, només cal que emplenis el formulari digital. La biblioteca et confirmarà la inscripció.

Goldfinch