Un jardí literari. Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer.

Un jardí literari. Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer.

Amb motiu de la Setmana de la Natura, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú realitza el proper dijous 8 d’octubre a les 18 h una trobada literària:

Un jardí literari, Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer anirà a càrrec de la professora de botànica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, Mª Carme Barceló.

En primer lloc, cinc cèntims sobre l’autor…
Pintura de Mossèn Cinto Verdaguer, obra de Ramon Casas.

Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 1845-Vallvidrera 1902) és una de les figures més importants de la literatura catalana. Quan llegim la seva obra no ens passa desapercebut el gran coneixement que tenia de les plantes. De fet, aquest coneixement es posa de manifest, especialment, en la poesia. Per una banda, alguns poemes porten noms de flors i, per una altra, n’hi ha en què esmenta una gran quantitat de diferents espècies florals. No en va, fent un buidatge de la seva obra literària s’hi han recollit més de 300 tàxons diferents.

Així doncs, la professora Mª Carme Barceló farà en aquesta xerrada una pinzellada per alguns aspectes botànics de la seva obra.

Si us animeu a participar-hi, podeu realitzar la inscripció trucant a la biblioteca o omplint aquest formulari. Les places, limitades, s’adjudicaran per ordre d’inscripció i seran confirmades per la biblioteca.

En segon lloc, Antologia, l’obra recomanada

Els assistents que així ho vulguin, poden agafar en préstec a la biblioteca l’obra Antologia de Jacint Verdaguer. De fet, es tracta d’una lectura recomanada que la biblioteca facilitarà per a aquesta activitat. A tall d’exemple, hi hem extret el poema Ametller:

Jo et miro

i admiro

florit ametller

que goses

cobrir-te de roses

pel mes de gener.

Si ve una gelada,

ta blanca florida

quedarà marcida

com herba segada.

Mes tu hauràs florit,

i, a l’Infinit,

devota jardinera,

li has dat la flor primera.

Senyor,

si per lo cor

l’amar-vos és florir,

com l’ametller

jo vull cuitar

a amar;

com ell, jo vull florir,

baldament per morir.

Ametller. Jacint Verdaguer

Antologia, formada per textos en vers i en prosa, constitueix una bona introducció a l’obra de Jacint Verdaguer. No podem obviar que després de cent setanta-cinc anys del seu naixement és encara un dels poetes més coneguts popularment.

Per concloure…

Així doncs, si voleu participar en aquesta trobada literària, recordeu que cal inscripció prèvia. Encara hi sou a temps!

L’activitat es durà a terme a la Casa Olivella el dijous 8 d’octubre a les 18 h.

Funny Girl