Petita història de Paco Candel de Genís Sinca.CLFCatalà

Petita història de Paco Candel de Genís Sinca.CLFCatalà

Amb l’adaptació a la lectura fàcil de Petita història de Paco Candel de Genís Sinca acomiadem la temporada 2019-2020 del club de lectura, temporada difícil d’oblidar, ja que la pandèmia del COVID-19 ha sacsejat la vida quotidina de tots nosaltres i de les darreres sessions del clubs.

Aquesta última sessió, però, ha estat molt interessant perquè s’ha pogut fer telemàticament. Hi hem participat sis persones amb la sorpresa que dues de les quals havien viscut també en una barraca a les Cases Barates. Ens han explicat la seva experiència i han comentat que tot el que relata en Paco Candel elles també ho van viure.

Captura de pantalla de l’última sessió d’aquesta temporada del CLFCatalà
Captura de pantalla de l’última sessió d’aquesta temporada del CLFCatalà

La lectura

Coberta
Coberta

Aquesta adaptació a Lectura Fàcil fou impulsada per la Direcció General de Política Lingüística en el marc del programa Llegiu i parleu d’impuls de l’aprenentatge i de l’ús de la llengua catalana a través de la lectura.

L’actuació es va inscriure en el programa Paco Candel: Catalunya, un sol poble per tal de contribuir a la reflexió sobre la importància i l’interès dels processos migratoris passats i presents a través de l’obra literària de Paco Candel.

logotip LF 1 1 - Petita història de Paco Candel de Genís Sinca.CLFCatalà

En aquest llibre Petita història de Paco Candel, Genís Sinca descriu la vida de Candel.

En primer lloc, l’arribada a Barcelona amb la seva mare, a l’edat de dos anys, moment en què es reuneix amb el seu pare que ja vivia a Barcelona en una barraca del barri de Can Tunis. Segueix paral·lelament amb moments clau de la història del país: la proclamació de la República, la guerra cívil, la postguerra, el franquisme, la instauració de la democràcia. Continua amb els seus primers passos com a escriptor i la seva trajectòria solidària amb els immigrants i la seva lluita per a la cohesió social. I, finalment, amb la seva experiència política.

Genís Sinca

Genís Sinca. (Foto: web d’en Genís Sinca)
Genís Sinca. (Foto: web d’en Genís Sinca)

Genís Sinca és periodista i escriptor. Ha publicat diversos llibres de biografies de personatges catalans. Està convençut que la cultura del seu país està mancada encara d’una obra biogràfica més o menys completa que revisi la història a través dels seus personatges més preeminents i destacats: Trueta, Dexeus, Cendrós, Esteve…

Va publicar aquesta biografia de Paco Candel l’any 2009.

En primer lloc, us proposem El cavaller Floïd, Honorables catalans i Una família exemplar, que podeu trobar a l’eBiblio. Els dos primers parlen de personatges catalans. En Floïd és l’apassionant biografia de J.B.Cendrós (Barcelona, 1916-1986), l’empresari del popular Floïd (el pioner dels after-shave), però sobretot ens mostra un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. Els honorables… és la tria dels vint personatges més impactants i reveladors tractats per ell a la secció homònima del Via lliure de RAC1.

A més coneixereu, Una família…, una sàtira hilarant, una tragicomèdia que reflexiona sobre l’ambició desmesurada que a vegades fa perdre el cap a persones enraonades, a la vegada que una crítica mordaç a les grans nissagues familiars.

I per acabar, entre d’altres, al catàleg Aladí trobareu: Malparits, La vida secreta dels nostres metges, Heribert Barrera, l’útim republicà, Havaneres: imatges, història i tradicions de la cançó marinera.

Paco Candel

A l’enllaç Fundació Paco Candel trobareu tota la informació i coneixement de l’obra de Candel. A més, també sobre la difusió dels seus treballs i la seva figura, entre d’altres aspectes.

Primer, perquè Paco Candel va conèixer polítics, persones de l’àmbit cultural i periodístic amb els quals va arribar a forjar una gran amistat.

Segon, va transmetre, per mitjà dels seus llibres, el món dels suburbis de Barcelona paral·lelament amb el desenvolupament econòmic durant la dictadura i la democràcia.

I, per últim, amb les paraules que Candel va escriure en el seu llibre La nova pobresa podem constatar quina era la seva filosofia de vida.

Paco Candel
Paco Candel

“Vaig néixer pobre, he estat sempre pobre, continuaré essent pobre i pobre moriré. A aquestes hores, no espero que canviï la meva sort. Diguem que la corba o la sinuositat de la meva pobresa m’ha fet conèixer, d’alguna manera, totes les oscil·lacions d’un estat de vida comú a una gran majoria de gent. De mancar absolutament de tot, he passat a ser propietari d’un pis i titulard’una llibreta en una Caixa d’Estalvis; en sortir de la misèria del subdesenvolupament no he estat capaç més que d’aconseguir la misèria de l’electrodomèstic”.

Assolí molta fama, tanmateix no li va fer oblidar els seus orígens humils.

Producció literària de Paco Candel

És considerat un dels escriptors més prolífics del nostre país. Va arribar a escriure 50 llibres, alguns dels quals són a la biblioteca virtual i/o també al catàleg Aladí.

eBiblio

Els altres catalans, edició no censurada, 2010; Primera història, primera memòria, 2010; El gran dolor del mundo, 2017

Catàleg Aladí

Aquella infància esvaïda; seguit de Richard, 1987; Donde la ciudad cambia su nombre, 1992; Petit món, 1999; El sant de la mare Margarida, 2000; Primera història, primera memòria, 2006; Els altres catalans, 2008; Una nova terra, 2017 per al públic infantil

Comentaris dels clubaires

La lectura de l’adaptació a lectura fàcil d’aquesta biografia Petita història de Paco Candel ha estat molt fàcil. Per tant, no han tingut cap problema en el vocabulari ni en les expressions usades.

S’han suggerit unes quantes qüestions que han hagut de respondre relacionades amb la temàtica del llibre.

En primer lloc, *Què vol dir per a tu la “cohesió social”? *Diversos personatges de Barcelona anaven al barri. Per què creus que ho feien? Penses que a l’actualitat hi ha aquests valors? *Creus que s’ha aconseguit que a Catalunya hi hagi cohesió social? Segon, *Consideres positiu que hi hagi organismes com els centres de català que ensenyen la llengua catalana a qui no la sap i en vol aprendre? *Les administracions catalanes han tingut cura dels immigrants que han anat arribant des dels anys seixanta? Finalment, *Si ets immigrant, com t’has sentit i et sents actualment? *Creus en les polítiques que s’estan desenvolupant actualment? Canviaries alguna cosa? *Si no ets immigrant, què en penses de les persones que venen de nou? Creus que els catalans acullen?

Conclusions

El que hem extret de la reflexió a les preguntes anteriors és que la llengua és el factor més important per arribar a una bona cohesió social i integradora. El coneixement de la llengua permet conèixer la societat on vius i entendre la seva cultura. És per aquesta raó que valoren positivament l’acció de la Generalitat de Catalunya amb l’organització dels cursos de català. I el que demanen les persones que han vingut de fora és que quan parlin en català, encara que tinguin dificultats, els parlants autòctons en llengua catalana no canviïn a la llengua castellana.

Hem compartit l’experiència d’un immigrant a Catalunya que va fer de la seva lluita un imne a la fraternitat de tots els pobles.

Goldfinch