eBiblio. Dia de la Terra. 22 abril. Medi ambient i biodiversitat

eBiblio. Dia de la Terra. 22 abril. Medi ambient i biodiversitat

El dia 22 d’abril se celebra el Dia de la Terra. La primera vegada va ser l’any 1970 als Estats Units d’Amèrica. Aquest 2020 en fa 50 que es vol conscienciar dels problemes de medi ambient per tal de protegir la Terra. A casa nostra, a Catalunya, fa 30 anys que es va crear la Comissió Catalana del Dia de la Terra quan es va internacionalitzar.

En aquests moments que ens envolta una certa incertesa i que una muntanya d’interrogants assetgen la nostra ment sobre què passarà, de quina manera vivim, què podem fer, com podem canviar…, la mare Terra demana l’actuació dels humans.

logo ebiblio - eBiblio. Dia de la Terra. 22 abril. Medi ambient i biodiversitat

Us proposem unes quantes lectures relacionades amb el medi ambient i la biodiversitat, termes de molt ús actualment i que poden ajudar a aclarir què passa. Les podeu trobar a la biblioteca virtual, l’eBiblio.

  • Comencem amb dues lectures destinades al públic infantil: Tots som la Greta i No hay planeta B

Tots som la Greta. Un manifest per a salvar el planeta. Valentina Gianella

Nena amb trenes, impermeable groc i pancarta Vaga pel Clima

La Greta, una noia de setze anys, és coneguda per la seva defensa del planeta i per convocar els jovest a fer vaga cada divendres. Vol visibilitzar la realitat del canvi climàtic i l’escalfament global. Aquests són els pilars de la seva lluita.

I, què és el canvi climàtic? Ja ho diu la paraula canvi. El clima tal qual el coneixem ara està alterat. Les temperatures augmenten, els rius s’assequen i no hi ha suficient aigua potable, s’incrementen els desastres naturals: sequeres, inundacions i onades de calor. Les estacions de l’any no segueixen les pautes anteriors i tot això afecta els ecosistemes. Qui és el culpable? En gran mesura l’activitat humana. L’excés de gasos generats per aquesta activitat: ús energies elèctriques, ús de combustible fòssil, la contaminació, el mal ús dels residus…

En aquest llibre trobaràs reflecties les seves idees amb l’única finalitat: salvar el planeta!

El trobaràs a l’ eBiblio i al catàleg aladí.

No hay planeta B. Cuidemos la vida en la tierra. Eva Saldaña

Coberta No hay planeta B. Una nena amb trenes té entre les mans un rètol que és el títol del llibre

En aquest àlbum, la Lila, com cada dilluns, va a cercar la seva neta, la Gaia, a l’escola. La nena en surt preocupada perquè sap que la Terra necessita ajuda urgentment. Però, què pot fer davant aquesta emergència climàtica? La Lila té una cabana màgica des d’on viatjaran a llocs llunyans i descobriran les històries dels pobles que ja busquen solucions al canvi climàtic.

A l’ eBiblio.

  • I seguim amb lectures destinades a adults

La forma en que vivimos. El ser humano, su ruptura con el medio y consigo mismo. Fernando Acosta Barriga

Fernando Acosta, l’autor, ens posa d’una manera científica, senzilla i clara davant les accions de l’home sobre el planeta i les seves conseqüències.

Exposa d’una manera històrica com era la natura i els recursos que tenia en el passat per arribar al fet de tenir illes immenses de plàstics surant al mar, el poc ús de les energies verdes, l’aparició de conflictes a Àfrica i com el canvi climàtic pot dur a la caiguda d’imperis.

El dit índex aguanta un planeta Terra sec, esquerdat

Al final del llibre es pot llegir: “Está en nuestras manos decidir si los seres humanos continuaremos prosperando o si nos encaminamos a la autodestrucción. La verdadera pregunta no es si continuaremos alterando la naturaleza para nuestros propósitos, sino cómo lo haremos. (…) A la Tierra no le importamos, por lo que somos nosotros los que debemos preocuparnos por esta. Después de todo, haciendo un paralelismo entra la edad de la Tierra y las veinticuatro horas del reloj, ¿por qué habría que preocuparle una especie que lleva menos de dos segundos habitando su superficie?

El pots trobar a l’ eBiblio.

Cartes a un jove científic. Edward O. Wilson

Si vols entendre el món que envolta la ciència i fer ciència, aquest llibre és el teu. Edward O. Wilson, naturalista i biòleg, en aquest manual transmet la seva experiència com a científic. Val a dir que és el millor estudiós de les formigues.

Coberta de color verd, arbres vistos des del cel

Benvolgut amic:
Al cap de mig segle d’ensenyar estudiants i joves professionals de l’àmbit de la ciència, he tingut el privilegi i la sort d’haver aconsellat centenars de joves ambiciosos i de gran talent. De resultes d’això, he adquirit un coneixement profund, una filosofia, en realitat, d’allò que cal saber per tenir èxit en el terreny de la ciència. Espero que treguis profit dels pensaments i els relats que t’ofereixo al llarg de les cartes que llegiràs tot seguit.
En primer lloc, i molt important, t’exhorto a perseverar en el camí que has escollit i a seguir-lo fins tan lluny com et sigui possible anar. El món et necessita, i molt.
Edmund O. Wilson ‘

Per a ell, no n’hi ha prou amb intel·ligència, cal sumar-hi motivació, ser capaç de gestionar la dicotomia fracàs vs èxit, ja que la ciència és molt complexa i s’ha de tenir una aptitut molt elevada per passar llargues hores d’estudi i de treball.

A l’ eBiblio i al catàleg aladí, el trobaràs.

Biodiversos. Stefano Mancuso i Carlo Petrini

Amb herba s'ha escrit el títol del llibre i la lletra o són tomàquets

Stefano Mancuso, l’autor del llibre, manté un intercanvi d’idees amb Carlo Petrini, fundador de l’Slow Food. Mancuso defensa que les plantes són organismes vius complexos i sofisticats, idea que es relaciona amb la visió que té Petrini de l’alimentació i l’agricultura, les quals han de ser de qualitat, justes i netes.

De la seva conversa, se n’extreu que cal que hi hagi una interactuació de la intel·ligència humana i la vegetal per establir un nou pacte entre l’home i la natura, una veritable ecologia de la vida.

El trobaràs a l’ eBiblio i al catàleg aladí.

Las malas hierbas. José Luís González Andújar

Apareix un card florit de color lila

Les males herbes acompanyen la pagesia, els camins, etc… des de sempre. Són espècies que envaeixen aquelles zones que els humans han alterat. Actualment ocasionen moltes pèrdues econòmiques i la despesa que s’inverteix per controlar-les és immensa. Malgrat aquesta percepció negativa, les males herbes tenen molts aspectes positius, tanmateix hi ha una sèrie de preguntes a fer-se: quines són les maldats i les bondats d’aquestes plantes? Quin és el veritable paper que juguen a la nostra societat i a la nostra cultura? De quins mitjans disposem per poder gestionar d’una manera racional la seva població? En aquest llibre s’intenta donar una visió real del seu paper dins el nostre context social i econòmic.

El pots trobar a l’ eBiblio i al catàleg aladí.

I finalment, un llibre que tracta sobre l’univers. Per què? Perquè el nostre planeta pertany a un món més ampli, el macrocosmos i cal que el coneguem per entendre el microcosmos de la Terra.

Breus respostes per a les grans preguntes. Stephen Hawking

Coberta fosca amb puntets que respresenten els estels i dues rodones, els planetes

Les grans preguntes que Stephen Hawking va plasmar en un llibre abans de morir són les que apareixen en aquest. Amb la seva intel·ligència i humor característics, s’agrupen en quatre grans capítols:

  • Per què som aquí?
  • Sobreviurem, els humans?
  • La tecnologia ens salvarà o ens destruirà?
  • Com podem progressar?

A l’ ebiblio i al catàleg aladí, el trobaràs.

Molt bona lectura!

Goldfinch