La Vilanova contracultural del anys 70

portadaAvui us presentem un assaig del Doctor en Ciència Política i de l’Administració Joan Carles Duran Esteva, La Vilanova contracultural del anys 70. Una contribució a l’antifranquisme i a la transició local a la democràcia, com a novetat a la Col·lecció Local de la biblioteca.

 

“la història cultural de Vilanova i la Geltrú al llarg de la segona meitat del segle XX podria caracteritzar-se per haver viscut dues grans etapes: el vilanovisme, i les polítiques culturals que aniran de bracet de la recuperada democràcia municipal a partir de l’any 1979.
Entremig de les dues grans etapes acabades d’apuntar, tanmateix, penso que és important destacar-ne el parèntesi que hauria significat la Vilanova contracultural dels anys setanta. Uns anys d’il·lusió col·lectiva. Uns anys que s’explicarien per la particular recepció de les influències vingudes de fora, i per la seva contextualització en una conjuntura caracteritzada pel final del franquisme…”

 

“la incorporació de les noves generacions, joan-carles-duranmés receptives a les influències de l’exterior (hippisme, maig francès, primavera de Praga, recepció del marxisme via universitària), i a qüestions capil·lars, emotives i més properes com l’execució de Puig Antich, va donar-li a la lluita antifranquista local un biaix contracultural innegable; almenys en la meva opinió. En aquest sentit, la nostra ciutat tampoc va ser una excepció”

L’obra analitza els impactes d’un seguit de realitats i contingències:
El moviment hippie i les influències de la generació beat. El maig francès. La primavera de Praga.
Aspectes dels contexts espanyol i català. Espanya: política i economia. Sobre el marxisme dels anys seixanta a Catalunya. L’execució de Salvador Puig Antich.
L’evolució de la ciutat. Un punt de vista. Antifranquisme i transició local a la democràcia.
La Vilanova contracultural dels anys 70. Vida i activitats dels anys rebels. Espais contraculturals a) els bars, i la música b) La revista què passa? c) el Cicle de Teatre d) la societat l’Acord…

Així doncs, en aquest assaig s’analitzen les petjades d’una part del jovent dels anys 70 en el seu afany per conquerir espais de llibertat en tots els àmbits i el seu paper transformador.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres que parlen de la història de la ciutat durant el segle XX.

Spro_3