Cessetans, entre Roma i Cartago

portadaL’any 218 aC l’imponent exèrcit del general cartaginès Anníbal surt de Sagunt, creua l’Ebre i es dirigeix als Alps, amb intenció d’atacar Roma per terra. L’episodi ha passat a ser molt cèlebre perquè hi havien elefants en l’expedició d’Anníbal. Els cessetans, que han vist passar de prop Anníbal, veuen ara que el conflicte se’ls allunya. La reacció de Roma, però, aviat convertirà la Cessetània en l’ull de l’huracà de la Segona Guerra Púnica.

Avui us presentem una novel·la gràfica, Cessetans, entre Roma i Cartago, d’Oriol Garcia Quera, que és el segon volum de la col·lecció de còmic històric Traç del Temps.

Oriol Garcia Quera recorda que, juntament amb l’època medieval, l’època “estrella” del jaciment d’Olèrdola és l’època ibèrica, a inicis del segle III abans de Crist, en la època dels ibers. El còmic planteja l’impacte que va tenir en la societat dels cessetans l’arribada de dues potències com Roma i Cartago. A les pàgines del llibre hi seran ben reconeixibles troballes extretes del jaciment d’Olèrdola i paratges del seu entorn natural. Tot, fruit del minuciós treball de camp i de documentació el que és considerat el millor autor català especialitzat en còmic històric.

El llibre conté un apartat inicial imatged’introducció històrica per contextualitzar els fets, una cloenda per plantejar “què se’n va fer després dels cessetans”, un glossari i una bibliografia. El plantejament d’aquest còmic és el de donar a conèixer de manera amena la història d’Olèrdola.

En el context de la segona Guerra Púnica, l’any 218 aC l’exèrcit del general cartaginès Anníbal creua l’Ebre i es dirigeix als Alps per atacar Roma per terra. El poblat d’Olèrdola era aliat dels romans. No existeix cap document que citi directament oriol+garciaOlèrdola en relació a la 2a Guerra Púnica, però sí que es té constància que la primera batalla que va enfrontar a Roma i Cartago a la península Ibèrica tenia lloc a la Cessetània, el poble iber al qual pertanyia Olèrdola. El domini romà de després va provocar un canvi en el sistema productiu a Olèrdola: se’ls va obligar a conrear la terra per a l’exèrcit però la romanització dels ibers no va ser immediata, atès que durant molts anys els ibers van mantenir la seva llengua.

L’Oriol Garcia Quera (1967) es un dels dibuixants de referència del còmic català actual. Com autor s’ha especialitzat en el còmic realista sobre el fets històrics de Catalunya. Va començar a publicar els seu primers dibuixos a Cavall Fort l’any 1987 amb Històries en blanc i negre. Des de 1989 és guanya la vida com a professor a l’Escola de Còmic Joso, a més de la seva feina com a dibuixant de còmics i de col·laborador en projectes museogràfics per a jaciments arqueològics, enciclopèdies, museus, revistes d’història.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més obres d’Oriol Garcia Quera.

logo departament cultura

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

Spro_3