Per molts anys Tomi Ungerer !!!!

Crédito-Totally-Dublin

Frases com “sense desesperació ni hi ha humor” o “l’infant ha d’estar traumatitzat per tal que tingui identitat” només són entenedores si coneixes la vida i les experiències viscudes per l’inclassificable Tomi Ungerer.

L’il·lustrador alsacià, nascut l’any 1931, quedà orfe de pare als quatre anys i la forta germanització imposada pels ocupants nazis provocà un seguit de fracassos escolars. Viatjà en vaixell per França, marxà a recórrer món en autoestop i al 1952 s’allistà a les tropes franceses d’Algèria.

Un any més tard es llicencià i estudià arts decoratives però fou expulsat de l’escola per indisciplina. Viatjà per Islàndia, Noruega, Grècia i Iugoslàvia fins que el 1956 marxà cap a Nova York, on hi arribà amb només 60 dòlars a la butxaca i una maleta plena de dibuixos, i poc més tard compagina la tasca d’il·lustrador, amb la de publicista i cartellista.

Als seus contes infantils sempre hi trobem una mica de dolçor darrera les històries més tristes i fins i tot una mica de bondat en els personatges més dolents.

Més tard la faceta més política quedà reflectida en els icònics pòsters que va fer en contra de la guerra de Vietnam.

L’any 1974 es convertí en heroi de la seva pròpia història al decidir deixar el seu exitós camí dins del món de la il·lustració infantil per dedicar-se a dibuixos per a adults, fet que provocà que els seus llibres infantils fossin prohibits durant molts anys als Estats Units i foragitats de les biblioteques.

portada CARACOL.indd c5e7e6242177a5a6149cd18159e7ca3f bandidos portada.fh11 9788484642466

Mai ha deixat d’interessar-se per la millora de les relacions franco-alemanyes i la preservació de la identitat, del particularisme i del bilingüisme a Alsàcia. La vida de Tomi Urgerer, l’il·lustrador sense límits, ha estat segons les seves mateixes paraules “un conte de fades amb tots els seus monstres”.

En Tomi acaba de celebrar al seu 86è aniversari i a la Sala Infantil de la Biblioteca us hem preparat una exposició de fons perquè descubriu la seva obra: Tomi Ungerer

Us deixem amb el documental ‘La historia de Tomi Ungerer’ escrit i dirigit per Brad Bernstein. El documental -dirigit a públic adult- resumeix en 94 minuts les 40 hores d’entrevista que Bernstein va mantenir amb l’artista, que repassa la seva vida, les seves cinc dècades de trajectòria professional i les seves múltiples facetes creatives, des de la literatura infantil i juvenil fins als seus treballs més subversius de temàtica política, anti-bèl·lica o eròtica, passant per les seves incursions en la publicitat o l’escultura.

Les seves paraules i il·lustracions animades es combinen amb intervencions d’altres dibuixants coetanis, com Maurice Sendak o Jules Feiffer.

Súper 8