Stefan Zweig

Stefan Zweig

Stefan Zweig neix a Viena el 1881 i mor al Brasil el 1942. Fill de burgesos benestants, cursa estudis a Viena i a Berlín, llicenciant-se en Filosofia. Encara estudiant, comença a assajar les condicions d’escriptor imitant Rilke en la lírica, Hofmannsthal en el teatre i Schnitzler en la narrativa.

Els seus nombrosos viatges es converteixen en font permanent d’inspiració. França, Itàlia, Anglaterra, Espanya, Bèlgica, Holanda, Índia, Xina, Àfrica, Amèrica… formen el marc de realitats, fets, llegendes i personatges que omplen les pàgines i pàgines escrites per Stefan Zweig.

El 1912 inicia la seva relació amorosa amb l’escriptora Friederike Maria von Winternitz, que, per aquest motiu, abandona el seu marit. El 1914, en esclatar la I Guerra Mundial, es refugia a Suïssa, on es representa la seva obra dramàtica Jeremias, en la qual blasma la guerra, i entra en contacte amb un altre escriptor pacifista, exiliat: el seu amic Romain Roland.
Acabada la guerra s’instal•la a Salzburg i enceta l’època més fecunda de la seva vida d’escriptor. A més, casa seva es converteix en el lloc de trobada dels principals artistes de l’Europa dels anys 20.

El 1934 l’etapa de brillantor i d’èxit entra en zona obscura: abandona Salzburg perquè pressent que Hitler acabarà amb la independència d’Àustria. A Anglaterra es divorcia de la seva primera muller i es casa amb la seva secretària, una noia jove, Lotte Altmann.

El 1940 Zweig emigra als EEUU i més tard al Brasil. La fatiga de la vida nòmada i l’enfonsament de les seves esperances en un món fonamentat sobre la cultura i la comprensió humana, l’indueixen a cercar la fugida i el repòs en la mort. Així, juntament amb la seva esposa Lotte Altmann, se suïcida a Petròpolis (Brasil) el 23 de febrer de 1942.

MÉS INFORMACIÓ. Stefan Zweig

Vida i obra de Stefan Zweig.

VÍDEO. Stefan Zweig y Witold Gombrovicz.

Sílvia Romero.
Web.
Club La Crisàlide.

Morello