Sangre vagabunda, de James Ellroy

Seguint amb el nostre interès d’oferir-vos les novetats més recents de gènere negre, us presentem Sangre Vagabunda la darrera novel·la de James Ellroy, que podeu agafar en préstec o reservar-la.

James EllroyJames Ellroy (Los Angeles, 1948) és un dels grans escriptors de novel·la negra contemporània. Diverses de les seves novel·les, entre les quals destaquen LA Confidencial o La Dalia Negra, han estat considerades llibre de l’any per mitjans com Time o The New York Times. Gràcies al cru retrat que fa de l’Amèrica del Nord racista i conservadora, rep el sobrenom de “Gos rabiós de les lletres nord-americanes”.

Potser per fer honor a aquest qualificatiu es mostra desafiant a l’hora de defensar el personatge que s’ha creat: un artista amb una tempestuosa vida i aïllat totalment del present: no té mòbil, no es connecta a Internet, i ni tan sols veu la televisió ni llegeix diaris ni llibres. Només les seves pròpies obres escrites tenen cabuda a casa seva. Tota la investigació que necessita per escriure l’encarrega a tercers, que es documenten per ell i li envien els seus apunts, amb els que Ellroy treballa i afegeix el toc de ficció.

Ignoro totalment el present perquè vull ser el més eficaç possible en el meu treball“, afirma, després de subratllar que sol rondar de nit per la seva apartament, d’una habitació a una altra, amb les llums apagades, dedicant-se “només a pensar”. D’aquesta manera, va sorgir Sangre vagabunda, que retrata una Amèrica del Nord racista i conservadora en què la corrupció està estesa a tots els nivells, i que tanca la seva Trilogia Americana, integrada també per Amèrica i Sis dels grans. “El poder corromp a algunes persones, però no a totes. Jo intento no fer generalitzacions. Els actes dels protagonistes parlen per ells. És el lector el que ha d’arribar a les seves pròpies conclusions“, assevera.

Sangre vagabundaSangre vagabunda (Blood’s a Rover) novament transporta el lector cap a les dècades anteriors, poc després dels assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy.

L’estiu de 1968, el destí ha col·locat a tres homes en el vòrtex de la Història. Dwight Holly és el pinxo preferit de J. Edgar Hoover, que posa en pràctica els seus plans racistes. Wayne Tedrow, ex policia i traficant d’heroïna, està construint una meca del joc per a la màfia a República Dominicana. I Don Crutchfield és un jove detectiu privat d’ètica dubtosa, tan voyeur com es confessa el mateix autor, encara que està lliurement inspirat en un amic que va ser detectiu de famosos al Hollywood dels anys ’50. Les seves vides xoquen en tractar de donar caça a la Deessa Roja Joan, i cada un d’ells pagarà «un preu elevat i ferotge per formar part de la Història».

James Ellroy llegint la seva nova novel·la Sangre vagabunda

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita