‘Los amantes del círculo polar’ de Julio Medem

los_amantes_del_circulo_polar-775457093-largeLos amantes del círculo polar de Julio Medem es va convertir, des de la seva estrena el setembre de 1998, ara fa vint anys en un film de culte i sinònim de l’amor més arrabassat. Han passat vint anys ja però la pel·lícula s’ha convertit en un clàssic contemporani del cinema espanyol i ha captat l’atenció de les generacions més joves.

Tot comença el 1980, quan dos nens, a la sortida d’un col·legi, arrenquen a córrer per diferents motius. Des d’aquest dia, les vides d’Ana i Otto formaran un cercle que es tancarà a Finlàndia, a la vora del Cercle Polar cosit de casualitats.

Otto i Ana expliquen la seva apassionada i secreta història d’amor que s’estén des dels vuit anys fins als vint-i-cinc.

Tot comença en 1980, quan un dia a la sortida del col·legi, els dos nens es troben fugint per motius diferents. Poc després, mor el pare de l’Ana, la seva mare es casa amb el pare d’Otto.

ninos

En un principi Ana creu que Otto és la reencarnació del seu pare, però finalment acaben enamorant-se. Per diverses raons, els dos joves se separen, i Otto es converteix en pilot de missatgeria entre Espanya i el Cercle Polar Àrtic. Ana va a la mateixa àrea per fugir del seu passat, i intenta posar-se en contacte amb ell de nou, per tancar el cercle.

Aquesta estructura circular no només es pot apreciar a la narració sinó en altres aspectes com els noms dels protagonistes. Otto i Ana són palíndroms, paraules que es poden llegir igual d’esquerra a dreta i de dreta a esquerra.

10065_02

No només cal destacar l’estructura de la pel·lícula, sinó també la seva posada en escena, la fotografia, inspirada en la de Slawomir Idziak a Tres colores: azul de Krzysztof Kieslowski o l’emocionant banda sonora d’Alberto Iglesias, habitual de les pel·lícules de Medem o Almodóvar.

Quan va estrenar la seva quarta pel·lícula, Julio Medem ja havia demostrat que tenia un univers particular a les seves altres pel·lícules: Vacas, La ardilla roja i Tierra. I amb aquest llargmetratge va aconseguir el favor del públic, que es va rendir a aquesta història d’amour fou, tot i que tampoc li van faltar detractors, que veien el film com una mena de catàleg de frases estil ‘Mr.Wonderful’.

Després de Los amantes…Medem, que prové d’una família burgesa de Sant Sebastià i és llicenciat en medicina, ha dirigit altres films com Lucia y el sexo, La pelota vasca, Caótica Ana, Habitación en Roma o Ma ma, amb Penélope Cruz com a protagonista.

Trobareu totes les seves pel·lícules a l’Espai de cinema de la Biblioteca: Julio Medem

El proper 1 de novembre estrenarà El árbol de la sangre, la seva darrera pel·lícula, on torna a rodar al País Basc.

Súper 8