El compositor del mes de setembre: Wolfgang Amadeus Mozart

Retrato-de-Wolfgang-Amadeus-Mozart (1)

Wolfgang Amadeus Mozart és un compositor austríac nascut a Salzburg el 27 de gener de 1756. Els seus dots musicals prodigiosos foren aviat observats pel seu pare, Leopold, que va decidir educar-lo i, alhora, exhibir-lo com a font de ingressos. A l’edat de sis anys, Mozart ja era un intèrpret avançat d’instruments de tecla i un eficaç violinista, al mateix temps que demostrava una extraordinària capacitat per a la improvisació i la lectura de partitures. Encara avui en dia s’interpreten cinc petites peces per a piano que va compondre a aquella edat.
L’any 1762 Leopold va començar a portar el seu fill de gira per les corts europees. Primerament a Munic i a Viena i, en 1763 els Mozart van emprendre un llarg viatge de tres anys i mig que va suposar per al petit Wolfgang valuoses experiències: conèixer la cèlebre orquestra i l’estil de Mannheim, la música francesa a París, i l’estil galant de J.Ch. Bach a Londres.
Ja de tornada a Salzburg, va continuar les seves primeres composicions. L’any 1769, amb 13 anys, era nomenat Konzertmeister de l’arquebisbat de la seva ciutat.
Després d’uns quants anys a casa, pare i fill van marxar a Itàlia (1769-71).

En 1777 Mozart va marxar cap a Munic amb la seva mare, Anna Maria. A l’edat de vint anys Mozart cercava per les cort europees un lloc més ben remunerat i més satisfactori que el que tenia a Salzburg sota les ordres de l’arquebisbe Colloredo, però els seus desitjos no es van complir. Va arribar a Mannheim, capital musical d’Europa per aquella època, amb la idea d’aconseguir un lloc en la seva orquestra, i allà es va enamorar d’Aloysia Weber. Posteriorment Leopold va enviar a la seva esposa i fill a París. La mort de la seva mare a la capital francesa el 1778, el rebuig de Weber -després de la segona trobada de Mozart amb la família- i el menyspreu dels aristòcrates pels quals treballava, van fer que els dos anys transcorreguts entre la seva arribada a París i el retorn a Salzburg el 1779 fossin un període molt difícil en la seva vida.
L’any 1781, Mozart trenca les seves relacions laborals amb el príncep-arquebisbe de Salzburg i decideix traslladar-se definitivament a Viena.
Aquest mateix any es casa amb Constanze Weber, germana petita d’Aloysia; junts van viure sovint perseguits pels deutes fins a la mort de Mozart.

D’aquesta època data la seva amistat amb F.J. Haydn. L’arribada de Lorenzo da Ponte a Viena li va proporcionar un llibretista d’excepció per a tres de les seves millors òperes: Le nozze di Figaro (1786), Don Giovanni (1787) i Così fan tutte (1790). Mort aquest any Gluck, l’emperador Josep II va concedir el càrrec de kapellmeister a Mozart, però va reduir el salari, fet que va impedir que sortís del cercle viciós de deutes. Els anys finals Mozart va escriure les seves últimes òperes. El Rèquiem en Re menor K.626, inacabat per la mort de Mozart -el 5 de desembre de 1791- va ser la seva última composició, acabada pel seu deixeble F.X. Süssmayr.
Mozart s’ha considerat el compositor més destacat de la història de la música occidental i la seva influència va ser profundíssima, tant en el món germànic com en el llatí; la seva extensa producció inclou gairebé tots els gèneres (des del lied i les danses alemanyes fins als concerts per a instrument, les simfonies i les òperes), i en qualsevol d’ells podem trobar obres mestres que ens fan recordar l’apassionada opinió de Goethe al referir-se al compositor: “Com, si no, podria manifestar-se la Divinitat, a no ser per l’evidència dels miracles que es produeixen en alguns homes, que no fan sinó sorprendre’ns i desconcertar-nos?”.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu mes de cent documents que parlen de Wolfgang Amadeus Mozart i la seva música, així com també enregistraments de la seva obra.

Spro_3