30 anys de ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’

cartelAvui es compleixen 30 anys de l’estrena de Mujeres al borde de un ataque de nervios de Pedro Almódovar.

Va ser la seva cinquena pel·lícula com a director i s’ha convertit en una de les millors comèdies del cinema espanyol, i també una de les més icòniques.

La pel·lícula va triomfar a taquilla (amb més de 3 milions d’espectadors) i va guanyar 5 Premis Goya. També va estar nominada als Premis Òscar i als Globus d’Or.

Mujeres al borde de un ataque de nervios és un vodevil modern, inspirat lleugerament en La voz humana (1930) de Jean Cocteau , una obra d’un acte que explica el llarg monòleg d’una dóna al telèfon, abandonada pel seu amant.

Pepa i Iván són actors de doblatge. Ell és un faldiller empedreït i, després d’una llarga relació, trenca amb Pepa. En quedar-se sola, Pepa no suporta viure en una casa plena de records i decideix llogar-la.

Mentre espera que Iván vagi a recollir la maleta, la casa se li va omplint de gent extravagant…el fill de l’Iván amb la seva xicota, la seva ex-dona, que acaba d’escapar d’un psiquiàtric, la seva nova amant, advocada, una amiga de la Pepa, la portera, un taxista…

Amb tot aquest grup de personatges, Mujeres al borde de un ataque de nervios ha proporcionat alguna de les escenes més memorables de la història del cinema espanyol com la melena al vent de Julieta Serrano en moto, Maria Barranco (Candela) amb les seves arrecades de cafeteres dient ‘horroroso, horroroso’ o la recepta del Gazpacho amb somnífer de Carmen Maura (Pepa).

El pòster de la pel·lícula va ser la primera col·laboració d’Almódovar amb el dissenyador gràfic argentí Juan Gatti.

L’èxit internacional de la pel·lícula, i l’admiració que Almodóvar suscitava entre diverses actrius de Hollywood, va fer que aviat sorgissin rumors sobre una nova versió en idioma anglès. Es va dir que Jane Fonda havia adquirit els drets pel projecte, i es rumorejava que ella podria protagonitzar-lo al costat de Julia Roberts i altres estels; però el film no es va fer realitat.

567b96a6617571848558d3564362ee32

 

També és va voler fer una sèrie de televisió, projecte que tampoc va funcionar però el 2010 sí es va estrenar una adaptació de l’argument a Broadway: es va estrenar a finals d’any amb una tèbia acollida i el gener de 2011 van cessar les funcions. Posteriorment, amb correccions en el guió, l’adaptació teatral es va estrenar a Londres, amb un millor acolliment.

A l’espaicinema trobareu exposades aquesta i moltes altres pel·lícules d’Almodóvar.

Súper 8