El Gat de la Cardona ens recomana…Babar

e2c0cbbcca1a05dd7fef2d9e2d3a659d--elephant-book-babar-the-elephantEn Babar és un dels personatges més entranyables de la literatura infantil i les seves històries van ser creades una mica per casualitat, quan Jean de Brunhoff, que era fill d’un editor d’art i que sempre havia volgut ser pintor, escoltava les històries que la seva dóna Cécile explicava als seus fills.

La història del petit elefant orfe per la mala pensada d’un caçador, la seva fugida a la ciutat, la seva vida amb la venerable dama que el civilitza i la seva tornada a la selva on és coronat rei dels elefants és una història de maduració i civilització exactament a la mesura dels seus lectors.

Les aventures d’aquest elefant es van començar a publicar el 1931, quan la literatura infantil no tenia la identitat ni el gruix que té avui, i tenen el regust d’una altra època i però tot i així ha esdevingut després de tantes dècades un dels clàssics més clàssics dels llibres per a infants.

Per una banda la trama ingènua, blanca, amb un punt naïf, però plena de tendresa i bons sentiments, fa que encara segueixi agradant avui malgrat l’antigor que desprèn, i que els nens s’identifiquin fàcilment amb les situacions que es presenten. Per l’altra banda, les il·lustracions mantenen l’atractiu visual i la força expressiva.

bf6fc51069ea1d9edc9d324155943451-jpg

Babar és un personatge que per la seva tendresa i la seva profunda humanitat serà sempre actual. Històries divertides, desbordants de fantasia i d’acció, a les quals els valors humans contrasten amb el materialisme, la violència i l’inconformisme ambiental en que es troba immers l’infant dels nostres dies.

Babar té l’habilitat de mostrar sentiments com els que uneixen una mare i el seu fill, la generositat, l’altruisme, la gratitud o el reconeixement del mèrit, i ho fa sense amagar realitats més dures que també formen part de la vida, com ara la pèrdua de la mare o el fet que els més grans arriba un dia que moren. Babar és un clàssic autèntic.

jean_de_brunhoff-2L’autor, Jean de Brunhoff (França, 1899-1937) és considerat el pare del llibre il·lustrat modern i ha estat lloat com a artista i com a escriptor amb un talent excepcional que han donat fruit en la creació d’obres clàssiques populars entre infants i adults de tot el món.

Recentment, l’editorial barcelonina Blackie Books ha publicat una acuradíssima edició a tot color, amb un pròleg inèdit de Maurice Sendak i textos que mai no s’havien traduït fins ara recuperats de les edicions originals, d’un dels personatges més històrics de la literatura infantil i juvenil universal.

A la sala Infantil de les Biblioteques de Vilanova podreu trobar molts contes sobre en Babar i també alguna de les seves pel·lícules animades: Babar 

Us deixem amb el primer episodi de la sèrie d’animació.

Súper 8