Dia Mundial del Teatre

taula

columna 1Avui, com cada 27 de març des de 1961, es celebra el Dia Internacional del Teatre per iniciativa de l’Institut Internacional del Teatre. Entre molts d’altres actes, cada any una personalitat de reconegut prestigi llegeix un manifest que reflexiona sobre la situació actual del teatre.

“El teatre té una vida tan pròspera que desafia l’espai i el temps; les seves peces més contemporànies es nodreixen dels èxits de segles passats, i fins i tot els repertoris més clàssics es tornen moderns i vitals cada vegada que es representen de nou. (…)
El teatre reneix sempre de les seves cendres, mudant només les seves convencions anteriors en les seves noves formes: així és com es manté viu. (…)

Només cal dir que l’escenari és una escena nua d’un temps indeterminat, tot el que necessita és un actor. O una actriu. Què van a fer? Què diran? ¿Parlaran? El columna 2públic espera, ho sabrà, perquè sense el públic no hi ha teatre, mai ho oblideu. Una sola persona és ja una audiència. Però esperem que no hagin massa seients buits! (…)”

Aquest són fragments del manifest d’aquest any, que ha estat llegit per l’actriu Isabelle Huppert. En aquesta pàgina trobareu sencer el manifest d’aquest any i tots el manifestos anteriors.

A Vilanova i la Geltrú actualment hi ha dos espais escènics on és present una programació de teatre estable, El Principal i el Círcol Catòlic, amb la seva pàgina web actualment en obres. Però la ciutat n’ha tingut més, començant per edificis singulars com La Sala (1804), actualment Centre d’Art Contemporani, o el Teatre Apol·lo, de planta circular amb estructura de fusta i una esplèndida caixa escènica que malauradament va ser destruït per un incendi el 2 de febrer del 2005, després de més de quatre dècades en desús. I sense oblidar teatres més moderns i de gran aforament com el teatre-cinema Bosc…

La ciutat també ha contribuït a l’elenc català d’actors amb figures destacades com Sergi López, Toni Albà, Dafnis Balduz, Guillem Albà, … i tants d’altres, moltes vegades formats a partir de grups amateurs locals.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més informació sobre el mon del teatre, en un índex de més de 350 obres de 118 temes diferents.

Spro_3