‘Incerta glòria’

20081114-Incerta gloria Incerta-gloriaAvui s’estrena als cinemes l’adaptació cinematogràfica que Agustí Villaronga ha fet de la coneguda novel·la de Joan Sales Incerta glòria.

A la pel·lícula, Villaronga escenifica la teranyina de baixes passions i misèria humana en què es veuen atrapats tres joves idealistes i una dona madura durant la Guerra Civil. Conflictes sentimentals i morals que deshumanitzen els personatges i desemboquen en la pèrdua d’ideals d’una generació trencada per l’horror de la guerra, que ha perdut tota esperança en el futur.

Amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, el film és la gran esperança del cinema català per repetir la gesta de Pa negre, que el 2010 va batre rècords de taquilla (per a un film en versió original catalana) i va arrasar als Goya i els Gaudí.

Publicada per primer cop el setembre de 1956 i ampliada en les successives edicions posteriors fins a l’edició definitiva l’any 1971, la novel·la es divideix en quatre parts que tenen com a teló de fons la guerra civil espanyola en el front i la rereguarda del bàndol republicà.

Les dues primeres parts utilitzen la forma epistolar; la primera narra les vivències del tinent jove Lluís de Brocà i de Ruscalleda al front d’Aragó; la segona, en canvi, pren el punt de vista de Trini Milmany, la companya de Lluís, que narra les seves vivències a Barcelona. La tercera part i la quarta són les memòries del seminarista Cruells, més tard, sacerdot. Un dels personatges més importants de la novel·la és Juli Soleràs, però es presenta només a través de la visió dels altres personatges, que d’una manera o altra, estan obsessionats per ell.

650_1489574025foto_3185666

Cal destacar que el personatge de Cruells ha estat eliminat de l’adaptació de Villaronga, que dóna tot al protagonisme al Juli, la Trini, en Lluís i, sobretot, a l’inquietant Carlana.


Joan Sales
va ser un escriptor, poeta, traductor i editor català i la seva obra més coneguda és aquesta novel·la. Com a editor, va fundar amb Xavier Benguerel el Club Editor, que va publicar La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda i Bearn o La sala de les nines de Llorenç Villalonga, entre altres obres emblemàtiques. Fou promotor de la revista ‘Quaderns de l’exili’ durant la seva estada a Mèxic entre el 1943 i el 1947. Se li va concedir la Creu de Sant Jordi el 1982.

Incerta glòria va ser adaptada al teatre el 2015 en una producció al Teatre Nacional de Catalunya dirigida per Àlex Rigola.

Trobareu aquesta novel·la i altres obres de Joan Sales a les Biblioteques de Vilanova.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Súper 8