Una ruta per la Barcelona de Pepe Carvalho

Barcelona, vista des de Vallvidrera

align="center">

Pepe Carvalho és el protagonista d’una vintena de novel·les de Manuel Vázquez Montalbán, i a estones exerceix com a alter ego de l’escriptor.

Manuel Vázquez Montalbán amb els Carvalhos de ficcióLa seva primera aparició va tenir lloc l’any 1972 a Yo maté a Kennedy, com un guardaespatlles que ha estat membre del Partit Comunista d’Espanya i, ara ho és de la CIA.

Però el Pepe Carvalho més conegut no nasqué fins a la següent entrega de la sèrie, Tatuaje, que més tard seria portada al cinema pel director Bigas Luna.

El personatge de Carvalho ha estat portat a la televisió en dues ocasions, amb Eusebio Poncela i Juanjo Puigcorbé com a protagonistes, i també al cinema, l’última de les quals, Los mares del sur, va comptar amb Juan Luis Galiardo en el paper del detectiu.
 
José Carvalho Larios, més conegut com Pepe Carvalho, és fill d’immigrants gallecs, que passant per Cuba i Madrid han acabat vivint a Barcelona. Quan estudiava va militar com a comunista i va passar uns mesos a la presó. Va ser lector d’espanyol en una universitat del Mig Oest dels Estats Units, i també va treballar com a traductor per al Departament d’Estat. La seva dona, Muriel, va abandonar-lo i va marxar amb la seva filla de 9 mesos. Llavors, Carvalho va ingressar a la CIA on va treballar més de 9 anys.

La RamblaQuan estava a punt d’aconseguir un lloc important en un país sud-americà va decidir abandonar-ho tot i retornar a Barcelona, on investiga tot tipus de delictes, des d’infidelitats conjugals a assassinats o desaparicions, en un despatx de 30 metres a la Rambla.

Viu a Vallvidrera, molt a prop de Barcelona, en una petita casa que ha llogat. Manté durant 20 anys una relació intermitent i no exclusiva amb Charo, prostituta, que acabarà retirant-se l’ofici i abandonant-lo per treballar com a recepcionista a un hotel d’Andorra.
 
El detectiu destaca per la seva desconcertant personalitat. És una figura que evoluciona amb els anys: un escèptic sentimental en els seus inicis i un amarg i melancòlic personatge en les seves últimes aventures. El detectiu és un personatge complex i contradictori, amb una visió existencial que va servir a l’autor per retratar sense complexos la societat que l’envoltava.

Home desenganyat del món, amb un gran humor negre, compta també amb un important bagatge cultural, que posa en contraposició amb la seva tradició de cremar llibres de la seva biblioteca per fer foc a la seva xemeneia. Segons diu a Asesinato en el comité central “la seva etapa de comprador de llibres va acabar a principis dels 70 quan es va sorprendre a si mateix esclau d’una cultura que li havia separat de la vida”.

Carvalho no camina sol a les aventures com a detectiu privat. Josep Plegamans Betriu, Biscúter, amb el qual va compartir uns mesos de presó, és el seu ajudant i cuiner. Té cura de la salut i alimentació de Pepe, el qual beu i fuma i no s’alimenta gaire bé, i també l’ajuda en alguns casos. Potser la bona afinitat entre ambdós es deu a les seves personalitats, totalment diferents, però alhora complementàries.

De bon matí, la Rambla s’omple de florsLa major part de les novel·les de la sèrie discorren a Barcelona, ciutat adoptiva de Carvalho, i que forma part, com un personatge més, de les seves històries. Amb Carvalho recorrem una Rambla on encara piulen els periquitos, els barris alts, el Born i, per descomptat, el Raval… No li agrada la Barcelona postolímpica: “És com si sobre ella haguessin passat avions fumigadors que han matat tots els bacteris que li permetien sobreviure”.

En Carvalho trobem la màxima expressió del detectiu gourmet, l’acompanyem al mercat de la Boqueria o petites botigues per triar els millors ingredients i el veiem cuinar des de simples canapès de salmó fins magnífics arrossos o fideus a la cassola. Tot això acompanyat pels vins més adequats per a cada plat i situació.

També gaudeix dels restaurants, des dels més populars, als més exquisits. La gent que no sap menjar li produeix una immensa tristesa. “Cal beure per recordar i menjar per oblidar”. Així resumeix el detectiu la seva gran afició pel bon menjar.

Els llocs que el detectiu Pepe Carvalho va freqüentar han donat lloc a una ruta que avui podem seguir tots els que ens movem per Barcelona.

Font de CanaletesPer no perdre’s ni un detall de l’itinerari el millor és començar a la Rambla, just a l’altura de la plaça de Catalunya. El lloc més indicat per trobar-se amb algú en aquest punt és la Font de Canaletes, un dels elements distintius de la Rambla. No es tracta d’un monument en si, però és molt popular entre els barcelonins i entre tots els que arriben de visita, ja que la tradició diu que tot el que beu de la seva aigua sempre torna a la ciutat.

El mercat de la BoqueriaMolt a prop, baixant la Rambla a la dreta, s’arriba al Mercat de la Boqueria. És el mercat més gran d’Espanya i a Barcelona, tota una institució en el seu gènere, un lloc de visita obligada per conèixer el ritme de la ciutat. No només destaca per la quantitat de productes que ofereix en les seves tres-centes parades, sinó pel seu ambient, una rara barreja entre el popular i l’exòtic, els colors i les olors.
 
La Boqueria va ser una constant en les aventures del detectiu Pepe Carvalho, ja que tant el personatge en la ficció com Vázquez Montalbán a la realitat, eren uns assidus del bar Pinotxo. L’establiment encara es troba dins del mercat i, a part de la fama que li han reportat els llibres de l’escriptor, la seva nombrosa clientela està més que justificada.

El Raval, un barri de contrastosLes novel·les de Pepe Carvalho es desenvolupaven, entre altres llocs, al barri del Raval, un dels que més transformacions ha sofert a Barcelona. Fins al mateix Carvalho, a qui res no semblava sorprendre’l, miraria el barri amb uns altres ulls en veure com ha evolucionat en els últims anys.

Actualment és un lloc de contrastos en què, alhora que s’ha anat concentrant el major grau d’immigració de la ciutat, també s’ha anat omplint d’aparadors de disseny, locals fashion i restaurants de cuina exòtica i internacional. En resum, una barreja que parla de la realitat cultural de Barcelona i que no recorda en absolut als orígens del barri al segle XIV, quan al Raval només era un camp de cultiu del qual es proveïa la ciutat.

La plaça ReialPer seguir l’itinerari cal continuar per la Rambla, però just en el seu marge esquerra. Després de passar el carrer Ferran uns arcs anuncien l’entrada de la Plaça Reial. És el lloc perfecte per als que busquen la barreja d’ambients, ja que tant pel dia com a la nit, el públic de la plaça és d’allò més heterogeni.

Els seus clàssics porxos recorden l’edifici del convent dels caputxins que ocupava el solar abans que es construís la plaça actual. Gairebé al centre de l’espai hi ha una font anomenada les Tres Gràcies acompanyada de dos elegants fanals. Si ens fixem amb detall veurem el nom del seu autor, que no és altre que Antoni Gaudí.
 
I és que a la plaça Reial no només cal acostar-se per prendre una copa a la nit, sinó també per descobrir alguna que altra sorpresa.

Balcons al barri de la RiberaDes d’aquí, en direcció a Via Laietana, és molt fàcil entrar al barri de la Ribera. Igual que el Raval, la seva transformació urbanística i cultural en els últims anys ha estat molt cridanera. Entre els diferents espais que es poden visitar, l’Espai Brossa és un dels més adequats per als que busquin una de les cartelleres teatrals més alternatives de la ciutat.

El restaurant Casa LeopoldoLa ruta acaba al restaurant Casa Leopoldo. Sens dubte, és el lloc més representatiu dels llibres de Carvalho i són molts els que s’acosten al lloc tan sols per veure-ho en persona després d’haver-ho imaginat en les novel·les de Montalbán.
 
A Casa Leopoldo no li ha calgut el reconeixement de guies gastronòmiques, que també en té, per fer-se un lloc entre els millors restaurants de la ciutat. Diuen que per assegurar-se que ens serviran el millor del millor cal esmentar una consigna: “Vinc de part de Pepe Carvalho i poden vostès posar-me el que vulguin”.

Llibres

 • Los Mares del Sur
 • Asesinato en el comité central
 • La Rosa de Alejandría
 • El balneario
 • El delantero centro fue asesinado al atardecer
 • Sabotaje olímpico
 • El premio
 • Quinteto de Buenos Aires
 • El hombre de mi vida
 • Milenio Carvalho
 • Las recetas de Carvalho
 • Barcelona a la BibliotecaBarcelona a la Biblioteca

  Nit al barri de la Ribera

  align="center"> Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita