La verdad sobre el caso Harry Quebert, de Joël Dicker

“Tothom parlava del llibre. Ja no podia passejar tranquil pels carrers de Nova York, no podia fer jòguing per Central Park sense que em reconeguessin i exclamessin: ¡És Goldman, l’escriptor!”.

Així comença La verdad sobre el caso Harry Quebert, del suís Joël Dicker, frase que ha tingut la capacitat d’esdevenir una profecia.

Joël DickerJoël Dicker va néixer a Ginebra, Suïssa, el 16 de juny 1985. La seva primera novel·la, Els últims dies dels nostres pares, va resultar guanyadora en 2010 del Premi dels Escriptors ginebrinos. La seva segona novel·la, La verdad sobre el caso Harry Quebert, descrita com un encreuament de Larsson, Nabokov i Philip Roth, ha rebut el favor del públic i de la crítica més exigent i ha estat guardonada amb el Premi Goncourt des Lycéens, el Gran Premi de Novel·la de l’Acadèmia Francesa i el Premi Lire a la millor novel·la en llengua francesa. Poc després de ser publicada a França va ser seleccionada com a finalista del Premi Goncourt; va perdre per només un vot. El fenomen Dicker no havia fet més que començar. La seva traducció a trenta-tres idiomes el confirma com el proper esdeveniment literari global.

La novel·la està ambientada a Aurora, un petit poble nord-americà de l’estat de New Hampshire, a cavall entre els anys setanta i 2008 protagonitzada per un jove escriptor, Marcus Goldman i Harry Quebert, el seu professor d’escriptura a la Universitat de Burrows, a Massachusetts, que ha estat acusat d’assassinar Nola, la seva particular Lolita. La veritat sobre el cas Harry Quebert és presentada com un encreuament entre la trilogia Millenium de Larsson, Nabokov i Phillip Roth.

Amb 28 anys i una sola novel·la publicada, Marcus Goldman s’ha convertit en la nova gran promesa de la literatura nord-americana. Assetjat per la seva agent i per la seva editorial perquè publiqui la segona novel·la, es veu submergit en una terrible crisi creativa, un bloqueig que li impedeix posar-se a escriure. Incapaç de sortir d’aquest embolic, decideix recórrer a Harry Quebert, l’home que el va convertir en escriptor.

La verdad sobre el caso Harry QuebertHarry Quebert un dels autors més llegits i respectats d’Amèrica, una llegenda literària, viu a Aurora, un petit racó paradisíac de New Hampshire. Com el seu pupil, va obtenir un gran èxit amb un llibre primerenc que el va fer milionari d’un dia per l’altre.

La trobada és profitosa per a Marcus. El seu mentor no dubta a donar al seu alumne 31 consells per escriure, sense equivocar-se, un bestseller.
No obstant això, el millor consell es troba enterrat al jardí de la casa.

Durant la visita de Marcus troben al jardí de Harry Quebert el cadàver de Nola Kellergan, una noia de quinze anys desapareguda sense deixar rastre en l’estiu de l’any 1975, just quan Quebert va arribar a Aurora buscant inspiració per a una novel·la. Al costat de la jove descobreixen el manuscrit que va donar fama al prestigiós professor. Poc després, la policia arresta Harry, que és acusat d’assassinat. i

Marcus descobreix que Quebert, perdudament enamorat de Nola Kellergan, va tenir una relació secreta amb la jove, i decideix investigar la veritat sobre el que va passar en aquell fatídic estiu. Mentre intenta demostrar la innocència de Quebert, una sèrie de secrets surt a la llum. La veritat només arribarà al final d’un llarg, intricat i apassionant recorregut.

La trama principal, que es desenvolupa en l’any 2008, s’alterna amb les entrevistes que realitza Marcus als diferents testimonis, inclòs Harry, i que li permeten anar reconstruint els successos de l’any 1975. També s’inclouen episodis de l’arribada de Marcus a la universitat l’any 1998, on va arribar amb l’ambició de convertir-se en un escriptor famós.

La novel·la va alternant els diferents escenaris amb encert, presentant les peces del complex de trencaclosques i deixant que el lector vagi col·locant-les per trobar un sentit. Però com més investigui Marcus, majors seran els secrets i enigmes que apareixen ocults sota la façana idíl·lica d’Aurora i els seus habitants.

La investigació es convertirà també en l’oportunitat per a Marcus Goldman d’escriure el llibre que tant se li resisteix. Assistirem als secrets del món editorial i al procés de construcció d’una obra que es convertirà en la gènesi del llibre que estem llegint.

Per tancar el perfecte cercle narratiu construït per l’autor, els capítols estan introduïts pels consells de Harry a Marcus sobre la literatura, la vida i la boxa, que són la targeta de presentació del que es comptarà a cada capítol.

La verdad sobre el caso Harry Quebert va aparèixer a França a l’estiu de 2012. En una setmana, amb la ciutat de París mig deserta, un petit llibreter va vendre 170 exemplars del llibre i ho va fer de la següent manera, tan segur estava de que el llibre valia la pena: “Si no li agrada, li torno els diners”. Ningú s’arrisca a això si no està molt segur.

Primeres pàgines dePrimeres pàgines de La verdad sobre el caso Harry Hebert

Llibres

  • La veritat sobre el cas Harry Quebert
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita