Un buen lugar para reposar, de Luis Gutiérrez Maluenda

Un buen lugar para reposar. Luis Gutiérrez MaluendaLuis Gutiérrez Maluenda va néixer a Barcelona el 1945. Va estudiar enginyeria industrial, màrqueting i va treballar durant anys com a gestor de grans comptes en el sector informàtic.

És conegut gràcies a les seves novel·les Putas, diamantes i cante jondo, finalista del premi Millor Primera Novel·la del 2005 atorgat per l’Associació Brigada 21; Música para los muertos, Novel·la del Mes nomenada per Ràdio Euskadi i la revista Miscel·lània, i 806 para adultos, finalista del premi Yo escribo.

Aficionat al jazz i al blues, Luis Gutiérrez va publicar l’assaig Jazz y blues en la novela negra americana i va donar una sèrie de conferències sobre aquest tema a diverses universitats espanyoles: Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Salamanca i Universitat Autònoma de Barcelona.

De la seva ploma han sortit altres assajos i contes editats en nombrosos mitjans: Coloquio de los perros, LH ‘Confidential, Prótesis entre d’altres. Actualment resideix al barri de Sant Andreu, afirma que la seva gran passió segueix sent la lectura i s’inspira per escriure passejant pel casc antic de la capital catalana.

Un buen lugar para reposar és la segona novel·la de la sèrie d’Atila, que va començar amb Mala hòstia, ambdues publicades amb l’editorial Alrevès.

Atila és profundament sarcàstic, escèptic fins a les médul·la i camina sempre amb un peu en l’abisme. Coneix el Barri Xino molt millor que el palmell de la mà i reparteix el seu temps entre les investigacions que li permeten malviure, algunes extravagants, i compromeses accions filantròpiques, una núvia a temps parcial, Valentina, que intenta inútilment redimir-lo, i el consum de whisky barat a discreció.

Àtila segueix atenent als seus clients a la taula del locutori de Lena, amb aquesta foto d’una dona i un nen comprada en un basar sobre la seva taula per donar ambient al negoci.

En aquesta ocasió, desenmaraña una sèrie d’assassinats vinculats a les pàgines de contactes d’internet en les que milers de dones intenten conèixer algú millor que la colla de lamentables mascles que fins ara han jalonat la seva vida, i milers d’homes intenten lligar, encara que només sigui per poder explicar-ho als amics. Tots buscant parelles, ocasionals o no, i intentant espantar la soledat a cop de tecla, somnis i mentides.

D’altra banda, i sense ànim de lucre, Atila presta la seva ajuda a una dona gran d’aspecte polsós a la qual una i poderosa mmobiliària intenta obligar a abandonar el seu pis fent-li la vida impossible.

I, com no podria ser d’altra manera, Atila al bell mig d’on no hauria d’estar:

Una plaça a l’Hospitalet de Llobregat que fa l’efecte de pertànyer a qualsevol lloc del món excepte a la zona metropolitana de Barcelona.

Un bibliotecari que ha vist massa morts per a preocupar-se per un més.

Un amor immortal amb la data de caducitat massa propera.

Algun que un altre sicari colombià en ple exercici de les seves funcions.

Ah… i un gat mort.

A Atila segueix sense agradar-li el món i el seu treball no l’ajuda. Així que la seva millor amiga segueix sent l’ampolla de Vat 69, sempre agenciada a bon preu al pakistanès de la cantonada.

Llibres

  • Una anciana obesa y tranquila
  • Mala hostia
  • Un buen lugar para reposar

  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita