Efecto dominó. Olivier Norek

efecto domino_olivier norekQuinze anys de feina com a policia al nord-est de París, al departament de Sena-Saint-Denis, han servit a Olivier Norek de font d’inspiració per a la seva tasca com a escriptor de gènere negre. Ell mateix reconeix que el noranta per cent de la informació que apareix en les seves novel·les està basada en fets reals, tot i que canviant noms, llocs i qualsevol mena de detalls que pugui fer que les víctimes reals d’aquells esdeveniments criminals s’hi reconeguin.

De ben jove, Olivier Norek (1975) va marxar a la Guaiana Francesa i a l’antiga Iugoslàvia per dur a terme accions humanitàries i, en tornar, va tenir clar que volia fer-se policia per ajudar la gent. Així ho va fer durant quinze anys i, des del 2011, està en excedència dedicant-se en exclusiva a escriure. En aquest temps, ha escrit 3 novel·les de gènere negre i policíac protagonitzades pel capità Víctor Coste: Code 93 (2014) i Territories (2015) -ambdues només disponibles en francès- i Efecto Dominó(2016) -traduïda al castellà i novetat aquesta setmana a la Biblioteca Joan Oliva i Milà-. Tot i tractar-se d’una sèrie de novel·les amb protagonista comú, poden ser llegides individualment i sense haver-ne llegit les anteriors ja que les investigacions comencen i acaben en cadascun dels títols i l’autor descriu convenientment els personatges recurrents perquè els nous lectors n’estiguin al cas.

efecto domino_rodonaPrimeres pàgines.

 

escritor-frances-olivier-norek-que-presenta-bcnegra-novela-efecto-domino-1485944205902Efecto dominó va ser rebuda molt positivament per la crítica i té l’honor d’haver estar triada com a Millor Novel·la Negra Europea 2016. No passarà inadvertit per al lector que el capità Víctor Coste i el seu creador, Olivier Norek, tenen més d’un tret compartit. Per un costat, tots dos prioritzen el restabliment d’una situació injusta (en definitiva, la víctima) en la seva feina de policia. Per un altre costat, ambdós treballen al mateix departament de la capital francesa, el de Sena-Saint-Denis, conegut com a SDPJ93.

logo blog genere negre_AMB LLETRESA Efecto dominó són dues les històries, en principi separades, les que monopolitzen la trama. La primera, la d’un jove de 22 anys que, per una errada de principiant en el robatori a un joieria, va a parar a una de les pitjors presons de França, la fictícia Marveil, d’on la seva germana farà tot el possible per treure’l. Nano Mosconi, que és el nom del jove, no està preparat per fer front a la violència i els abusos que imperen en el més gran centre penitenciari d’Europa. El capità Víctor Coste apareix en la segona història: el segrest d’un jove de 19 anys, a la sortida d’un local nocturn, en què sembla no haver testimonis. A mesura que el lector avanci en la lectura, aquestes dues històries aniran confluint fins a originar un efecte dominó de conseqüències imprevisibles.

Llibres

  • Efecto dominó
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl