Trece escalones, de Ruth Rendell

Ruth Rendell. Trece escalonesRuth Rendell, Baronessa Rendell de Babergh (títol de Dama de l’Imperi Britànic obtingut el 1996) va néixer a Londres, Gran Bretanya, el 17 febrer de 1930. Ruth Rendell, que ha escrit també sota el pseudònim de Barbara Vine, és una de les escriptores més prolífiques de la literatura de misteri britànica.

A més de la gran quantitat de novel·les i contes publicats, la seva producció destaca per la gran qualitat literària de les seves obres que l’han fet mereixedora de premis com la Daga de Plata de l’Crime Writers Association el 1987, la Daga d’Or en quatre ocasions (1976, 1986, 1987 i 1991), la Daga de Diamants per les seves aportacions al gènere, el National Book Award el 1980, tres premis Edgar Allan Poe i el premi literari del Sunday Times el 1990.

La seva primera novel·la publicada va ser From Doon with Death el 1967 en què apareix per primera vegada un dels seus personatges més populars, l’inspector Wexford. Actualment Rendell té 20 novel·les publicades del que es coneix com les “Wexford novels”, totes elles ambientades en la localitat anglesa de Kingsmarkham, l’última d’elles End in Tears (2006). A part de la sèrie Wexford, ha escrit més de 30 novel·les negres i nombrosos contes de misteri.

És característic de la seva tècnica literària l’ús del intertext, utilitzant clàssics inqüestionables de la literatura anglesa i universal per a crear, a partir d’ells, nous arguments, per exemple, en Carn trèmula (1986) utilitza elements de Crim i càstig de Dostoievski; La casa de les escales (1988) té com una de les principals línies argumentals la intriga de Les ales del colom de Henry James i utilitza també fragments de El gran Gatsby de F. Scott Fitzgerald, “Mariana in the South” de Tennyson i de Safo, un altre exemple seria la novel·la No More Dying Then, de l’inspector Wexford, que es basa en el sonet 146 de Shakespeare .

Algunes de les seves obres han estat portades a la petita pantalla per la BBC i al cinema per directors com Claude Chabrol (La demoiselle d’honneur) o Pedro Almodóvar (Carne trémula, 1997).

Amb Trece escalones, Ruth Rendell presenta amb el seu mestratge habitual un retrat pertorbador i pervers de dos personatges tremendament diferents però alhora agermanats per les seves neurosis romàntiques. De passada, la gran dama de la novel·la de suspens psicològic incideix en temes tan espinosos com el culte als grans criminals de la història o les ànsies de celebritat que caracteritzen la nostra societat.

Gwendolen Chawcer és una soltera octogenària que viu lliurada a la lectura ia la fantasia d’un vell amor, però tan melancòlica i plàcida existència es veu alterada quan decideix llogar la planta de dalt de la mansió familiar al barri de Notting Hill. El seu nou arrendatari, Mix Cellini, és un mecànic de màquines de fitness amb una fixació: els crims comesos seixanta anys abans pel tristament cèlebre John Christie.

Gwendolen no triga a descobrir tan sinistra obsessió, però ignora que aquesta adquirirà tints cada vegada més macabres quan Mix s’enamori perdudament de la model Nerissa Nash.

Llibres

  • El agua está espléndida
  • Carne trémula
  • El daño está hecho
  • Después del asesinato
  • El hijo perdido
  • El minotauro
  • Trece escalones
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita