Mala hembra, de Silvana La Spina

Mala hembra, de Silvana La SpinaSilvana La Spina va néixer a Padova, de mare veneciana i pare sicilià. Ha publicat diverses novel·les, entre elles Muerte en Palermo (1998), guanyadora del premi Mondello, El amante del paraíso (1997), guanyadora del premi Grinzane Cavour, i Scirocco (1993), guanyadora del premi Piero Chiara.

A Mala hembra, l’autora pren la figura de Maria Laura Gangemi, fràgil i forta, per recordar-nos quant coratge necessita una dona per sobreviure en una terra d’extraordinària bellesa tenallada per cruels i ancestrals prejudicis.

A la siciliana ciutat de Catània, durant la celebració de la primera missa del matí, a la parròquia de Angeli Custodi, un noi s’aixeca, es dirigeix cap a l’altar, mata el rector i fuig. Mentrestant un altre adolescent està en coma per haver patit un terrible accident amb la seva moto.

Aquestes dues històries conflueixen en mans de la comissaria de policia Maria Laura Gangemi, que d’una banda d’investigar les raons d’un crim tan brutal i a més és mare del noi accidentat, donant-se la peculiar circumstància que els dos nois són companys d’estudis i amics, i l’assassí del sacerdot, Mario, és nét d’un vell mafiós que encara regna en Angeli Custodi. Són només coincidències?

Valent busseig a les entranyes sociològiques de la realitat siciliana, que ens retrotrau a èpoques que pensàvem haver deixat enrere. De la mateixa manera, la novel és una anàlisi de la vida de la protagonista, amb els seus anhels i contradiccions mostrades a la llum de forma bastant descarnada. Tot això dóna un relat aclaparador, que no és fàcil d’interrompre, que incideix sobre alguns dels vincles personals i familiars més dolorosos i traumàtics de la realitat personal i social.

sofeita