El aroma del crimen, Xabier Gutiérrez

imatge_combinadaEl aroma del crimen és la primera novel·la de Xabier Gutiérrez i esdevé una fusió de gènere negre i alta gastronomia. No en va el seu autor és cuiner i dirigeix, des de 1990, el departament d’innovació del Restaurant Arzak a Donostia. El llibre és el primer d’una sèrie de quatre, que l’autor ja té escrits, i que anirà publicant d’ara en endavant.

El protagonista de la novel·la és l’oficial de l’Ertzaintza Vicente Parra, que després d’uns dies de vacances ha de fer-se càrrec de dos casos ben diferents, si més no a primer cop d’ull. Per una banda, l’assassinat d’Elena Castaño, una famosa dissenyadora de moda que ha aparegut morta a la seva mansió. En aquest cas, l’autor o autors del crim l’han intentat fer passar per un robatori. Per una altra banda, la mort fa dos mesos del jove Cristian per insuficiència renal. La mare del noi ha aconseguit que s’investigui la mort del seu fill ja que tant el ritme de vida que duïa darrerement com els resultats de l’autòpsia posen en dubte la veritable causa de la mort.

genere-negreMalgrat que tots dos casos aparentment no tenen cap relació, alguna cosa fa pensar que hi ha algun tipus de conexió entre ambdós. La missió que haurà de complir el policia protagonista serà trobar el nexe comú per resoldre’ls.

El fet que un dels morts, en Cristian, hagués estudiat cuina condueixen a Vicente Parra per escenaris gastronòmics de Sant Sebastià, restaurants ficticis, això sí. Per aquest motiu, la vessant culinària té molt de pes a la novel·la amb, per exemple, acurades descripcions dels plats. L’autor fa de la seva ciutat i de la seva professió els dos elements principals del llibre.

portada_el-aroma-del-crimen_rodonaPrimeres Pàgines.

Si haguéssim de definir l’autor de El aroma del crimen amb un adjectiu hauríem triat, sens dubte, polifacètic. En Xabier Gutiérrez es defineix a ell mateix com a escriptor, psicòleg, cuiner i pensador. Va estudiar psicologia, però va deixar estar aquesta activitat per dedicar-se a la cuina. Treballa a Donostia, on va néixer l’any 1960. Fins ara havia publicat fonamentalment llibres de cuina (en té 17 de publicats). El aroma del crimen és la seva primera novel·la.

Bloc de Xabier Gutiérrez.

xabier_gutierrez_rodonaXabier Gutiérrez a les biblioteques de VNG.

Si vols reservar aquest llibre no ho dubtis i fes-ho a la biblioteca Joan Oliva!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl