Jo Nesbo

Jo NesboAquest escriptor i músic norueg va nèixer a Oslo a l’any 1960. A l’any 1997 va escriure la seva primera novel·la negra que va iniciar la sèrie de l’inspector Harry Hole. El llibre L’home ratpenat va tenir una expecional acollida entre la crítica i va ser un gran èxit.

Jo Nesbo és tot un fenomen social a Noruega, on se’l coneixia com a cantant i compositor de la banda de rock Di Derre abans de fer el salt a l’economia i a la literatura. És considerat un dels millors escriptors de novel·la policíaca d’aquest país nórdic.

El personatge.

Harry Hole va néixer el 1965 a Oppsal, un barri dels suburbis d’Oslo. Mesura 1,95, és prim i atlètic. Porta el cabell|pèl ros gairebé rapat i al seu cap destaquen les seves grans orelles, el seu narizota i els seus ulls sempre envermellits. Sol vestir texans gastats i botes tipus Doctor Martens.

Harry és tossut i arrogant i les seves maneres deixen molt que desitjar. Fuma. És alcohòlic i intenta substituir la seva addicció per altres de menys perilloses com llegir a Jim Thomson o emprar-se a fons al gimnàs, però no sempre ho aconsegueix. Viu en un apartament de 2 habitacions i té un Ford Escort gairebé impossible d’arrencar.

Els seus pares eren mestres i no van acceptar bé que el seu fill es fes policia. Té una germana, Søs, amb síndrome de Down, amb què se sent molt unit. És policia perquè pensa que no serveix per a cap altra cosa i perquè odia els dolents. En el passat va treballar a Vindern, Bangkok i Sidney. Ara és un dels millors investigadors d’homicidis del grup de delictes violents d’Oslo.

Jo Nesbo ha guanyat pràcticament tots els grans premis, entre ells el Glass Key Award, el Riverton Prize y el Norwegian Bookclub Prize.

Llibres

  • Petirrojo
  • Némesis
  • The Redeemer
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Morello