Montserrat Roig

Montserrat RoigNeix a Barcelona en el si d’una família burgesa liberal i participa des de ben jove en els moviments de protesta estudiantils de les darreries del franquisme. L’any 1968 es llicencia en Filosofia i Lletres i des del 1970, any en què guanya el premi Víctor Català amb Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen, es dedica professionalment a la literatura. En aquest recull, tot emprant tècniques realistes i psicològiques, descriu la generació universitària nascuda a la postguerra, tema que és ampliat més endavant en l’obra Ramona adéu (1972), on retrata tres generacions de dones (àvia, mare i filla) que viuen les seves històries personals amb el rerefons dels moments clau de la història del país.

Aquesta mateixa nissaga apareix a El temps de les cireres (Premi Sant Jordi 1976) i L’hora violeta. Altres obres de Montserrat Roig: L’òpera quotidiana, La veu melodiosa, L’agulla daurada, i també els relats del recull El cant de la joventut.

Com a periodista mostra una clara voluntat de construir una tradició de periodisme culte, feminista i amb la intenció de recuperar la memòria històrica del país. Cal destacar, en aquesta línia, les seves entrevistes, que posteriorment publica en la sèrie de llibres Retrats paral•lels.

Una altra obra de gran ressò és Els catalans als camps nazis(1977), premi Crítica Serra d’Or, un document excepcional de testimoniatge. El 1977 entra com a periodista al canal català de TVE i hi realitza un reeixit programa d’entrevistes, Personatges, que també dóna nom a una sèrie de dos llibres.

La seva darrera publicació és Digues que m’estimes encara que sigui mentida (1991), on l’autora hi confegeix una poètica personal a tall de testament literari. Montserrat Roig morí a Barcelona el 1991.

  • Web del programa Noms (TV3): Montserrat Roig.
  • Sílvia Romero.
    Web.
    Club La Crisàlide.

    Morello