La Gran Barrera de Coral d’Helen Scales i Lisk Feng

La Gran Barrera de Coral d’Helen Scales i Lisk Feng

Aquesta història de La Gran Barrera de Coral de Helen Scales i Lisk Feng ens endinsa al mar. Un mar ple de vida i, en aquest cas, de coral.

La Gran Barrera de Coral és l’escull més gran del món. El llibre t’explica el que és un escull de coral, com es forma, les colònies i pòlips, les nevades tropicals, com nedar a la Gran Barrera.

Coberta: La Gran Barrera de Coral
Coberta: La Gran Barrera de Coral

Habitants de l’escull

La Gran Barrera és la tomba submarina de més de vuit-cents vaixells. Els peixos, però, són els habitants vius més abundants. N’hi ha de moltes mides i colors.

A prop de l’escull també creixen herbes marines que contenen milions de minúsculs éssers vius. Aquestes herbes aqüàtiques tenen pol·len, flors, fruits i llavors com també en tenen les plantes terrestres.

Altres formes de vida marina

Les esponges són com bosses plenes de petits forats que absorveixen l’aigua per filtrar partícules d’aliment.

L’estrella corona d’espines és un perill per al seu propi hàbitat, ja que mata enormes extensions de coral i paeix els pòlips vius.

La cloïssa gegant o tridacna té la closca més gran del món. Les closques conus que oloren peixos i cucs; els cargols marins i els llimacs de mar.

Animals amb tentacles: els pops. Aquests cefalòpodes tenen el cervell més gran de tots els invertebrats.

Detall de peixos
Detall de peixos

I molts més: taurons, dofins, balenes, cocodrils, serps, tortugues i per l’aire: aus marines: mascarells

Per acabar, cal dir que tots aquests animals conviuen amb un altre de molt important: l’ésser humà. Les pintures rupestres més antigues trobades a Austràlia daten de fa 28.000 anys. Al nord de la Gran Barrera, els habitants de les illes de l’estret de Torres són famosos per les seves elaborades màscares.

Detall de màscares
Detall de màscares

Futur

La temperatura del mar és la gran amenaça per al coral. El canvi climàtic produeix l’augment de la temperatura, la qual cosa provoca que els pòlips es morin i que el coral esdevingui de color blanc. La situació ja ha esdevingut dues vegades dos anys seguits: 2016 i 2017. L’ús de combustibles fòssils també accentua la mort del coral, ja que el diòxid de carboni acidifica l’oceà, cosa per la qual els animals marins tenen moltes dificultats de sobreviure.

A part de l’augment de la temperatura, n’hi ha un altre molt greu també: la contaminació del plàstic, que envaeix el mar!

Detall de la brutícia que es troba al mar
Detall de la brutícia que es troba al mar

El que es faci ara, però, determinarà el futur d’aquest magnífic i meravellós ecosistema.

Finalment, què et sembla la proposta? És interessant, oi?Ja veuràs com t’agradarà! Els textos van acompanyats d’uns magnífics dibuixos de Lisk Feng. T’animes? El trobaràs al Catàleg Aladí.

És gentilesa de la Llibreria La Mulassa.

Goldfinch