8 de març. Dia Internacional de les Dones

8 de març. Dia Internacional de les Dones

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, les biblioteques de Vilanova us oferim una acurada selecció de fons per a tots els públics, petits i grans:

Per als més petits:

Bonitas, Stacy McNulty

RESEM122BONITAS - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

Àlbum il·lustrat que ens transmet un missatge molt clar: la bellesa està en la llibertat i sobretot en ser una mateixa!A mida que l’anem llegint, la història ens va relatant un per un els estereotips de gènere més profunds, mentre que les imatges ens ho il·lustren amb idees contràries i molt més atractives. No us deixeu perdre l’enginyós joc entre el text i les il·lustracions.

La història ens convida a defensar una educació en la igualtat i a sensibilitzar-nos en la utilització d’un llenguatge inclusiu i no sexista. Un llibre que ens farà pensar, que ens mostra que la realitat és diversa i que les noies boniques son les més autèntiques!!

La Daniela i les noies pirata, Susanna Isern

Daniela i les noies pirata - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

Qui ha dit que una nena no pot ser pirata? 

Aquesta és una història que apodera les nenes a poder fer i ser el que elles vulguin, sense cap tipus de límit i  sobretot sense etiquetes de gènere. Però el que fa més interessant la seva lectura és que ho fa des d’una visió absolutament d’igualtat ja que la Daniela i les seves companyes comparteixen la seva professió amb nois. Hi destaca el text clar i el llenguatge senzill, així com unes il·lustracions alegres i vives.

El vermell mola, Lucía Zamolo

vermell mola - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

A continuació us presentem un llibre que parla obertament i sense embuts de la menstruació a través de converses i observacions de l’autora. Hi trobarem conceptes fonamentals, explicats a través de fets i reflexions en una mena de diari. De com al llarg de la història s’ha estigmatitzat aquest fenomen fisiològic, aclarint creences errònies. Un llibre que a més a més d’informar-ne, tracta la menstruació com un do que et regala la vida i que anima les dones a parlar-ne de manera deshinibida.

Nenes que van imaginar allò impossible (i ho van aconseguir), Antonio Amago

nenes que van imaginar - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

Nenes que van somiar amb ser aviadores com l’Amelia Earhrt, o arqueòlogues com la Christinane Desroches, motoristes com la Della Crewe o rodamóns com la Devla Murphy… zoòlogues, naturalistes, periodistes, pilots, cosmonautes, alpinistes… Nenes que es van fer grans i van aconseguir el seu <strong>somni</strong>, totes recollides en un àlbum per descobrir les seves apassionants vides, acompanyades d’un munt de curiositats i dades.

Algun suggeriment més per als més petits:

Clara Campoamor: el primer voto de la mujer

Per als no tan petits:

Moxie: la revolució de les noies, Jennifer Mathieu 

Moxie 662x1024 - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

La  Vivian Carter  n’està farta. Farta que a l’institut de secundària de la petita ciutat de Texas on estudia s’afavoreixi els nois de l’equip de futbol americà per sobre de tot. Farta dels codis de vestir sexistes, de l’assetjament als passadissos i dels comentaris masclistes dels nois durant les classes, que ningú no condemna ni castiga. Però, sobretot, està farta de complir sempre les normes.

Prenent l’exemple de la seva mare, la Viv vol fer alguna cosa perquè tot això canviï. I a partir d’una iniciativa que en principi sembla passar desapercebuda, la noia s’adona que ha començat ni més ni menys que una  revolució de les noies.

Aquesta és una novel·la juvenil simple i clara que, ambientada en el masclista entorn d’un institut nord-americà, intenta que les coses canviïn mitjançant la revolució que emprèn la seva protagonista, que n’està farta d’aguantar un ambient de clara desigualtat de gènere. Per això, s’inspirarà en el moviment de les  Riot Grrrl , bandes musicals feministes dels anys 70 i 80 que van generar tot un corrent cultural de contingut feminista i del qual la seva mare havia format part. Un llibre que parla de l’”empoderament” femení des d’un nivell molt senzill i planer. 

Mala mujer : la revolución que te hará libre, Noemí Casquet

mala mujer - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

Aquest és el primer llibre de la periodista catalana Noemí Casquet (Barcelona, 1992), que està tenint una boníssima acollida per part dels lectors/es. L’autora reivindica la importància de tenir una bona  educació emocional  des de la infància per tal que les donis s’”empoderin” i no siguin controlades. Parla sense embuts de la sexualitat femenina i defineix una “mala mujer” com  aquella que fa amb el seu cos, el seu sexe, la seva ment i ànima el que li ve de gust, una dona connectada amb ella mateixa  que escolta però de forma activa i que sap cap a on va i on vol arribar, que té les coses clares i lluita per elles.

De lectura obligada per a totes les dones de qualsevol edat.

Feminismo 4.0 : la cuarta ola, Nuria Varela

feminismo la cuarta ola - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

Ens trobem davant de la continuació del llibre que la mateixa autora va publicar ara fa 15 anys, Feminismo para principiantes i que ha estat reeditat diverses vegades. Aquesta obra és de gran ajut a l’hora de posar ordre i tenir més clar tot el corrent feminista actual i realitza, alhora, una anàlisi rigorosa de les darreres teories, mobilitzacions i propostes del moviment polític i social que està posant en joc la desigualtat estructural de la societat.

Conceptes com ara: polítiques d’identitat, postfeminisme, feminismes postcolonials, teoria queer, transfeminisme, interseccionalitat, biopolítica i ciberfeminisme….ens quedaran més clars i ens ajudaran a entendre el moment en què ens trobem: en la quarta onada del feminisme.

Núria Varela és escriptora, periodista i professora, experta en feminisme i violència de gènere i va ser la primera directora del Gabinet del Ministeri d’Igualtat del Govern Espanyol el 2008.

Aconseguirà el tsunami feminista de la quarta onada acabar definitivament amb el patriarcat de la nostra societat???

Viudas, Steve McQueen

Viudas 672484911 large 691x1024 - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

En la nostra selecció hi ha també, com no, cinema. La primera de les nostres propostes és  Viudas , el darrer llargmetratge del director Steve McQueen. L’aclamat realitzador de Shame i, sobretot, 12 años de esclavitud, va acceptar la direcció d’aquest  remake, inspirat en una sèrie britànica de mitjan de la dècada del vuitanta. McQueen reconeix que durant l’època que feia promoció de Hollywood de  12 años de esclavitud  va ser testimoni directe de tantes i tan grans actrius sense feina i menystingudes per la indústria cinematogràfica i que aquest va ser el motiu pel qual es va posar al capdavant del projecte.

Viudas està protagonitzada per quatre dones (en la ficció,  Viola Davis, Michelle RodríguezElizabeth Debicki  i Cynthia Erivo ) que decideixen agafar les regnes de la seves vides. Sense cap nexe en comú, llevat del passat criminal dels seus difunts marits, i lluny d’arraulir-se, projecten un pla que posi fi a la difícil situació econòmica que pateixen.

El guió és obra d’una altra dona, Gillian Flynn, autora de Perdida.

Una cuestión de genero,  Mimi Leder

Una cuestión de género - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

El llargmetratge de la directora Mimi Leder aprofundeix sobre la figura de la jutgessa  Ruth Bader Ginsburg  gran icona encara avui als 87 anys de la lluita per la igualtat entre homes i dones. Ella i el seu marit, l’advocat Martin Ginsburg, van canviar el decurs de la història amb un cas sobre discriminació de gènere.

El  film  està protagonitzat per l’actriu  Felicity Jones  (en el paper de la jutgessa del Tribunal Suprem dels Estats Units, segona dona a la història a accedir a aquest òrgan judicial).

Algun suggeriment de cinema més:
Conociendo a Astrid 
La buena esposa 
Dumplin 

Encarem la recta final de la nostra selecció de fons amb dues propostes de còmic escrit per dones. Des de les biblioteques de Vilanova sempre hem dedicat especial atenció al còmic produït per dones i, particularment ara, ens trobem en un moment de notable obra femenina en aquest gènere.

No mires atrás, Anabel Colazo

Anabel Colazo No mires atras - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

La Blanca és una noia que mira de refer-se de la mort dels seus pares en un accident. Un dia, es retroba amb la Sam, una amiga de la infantesa, i amb la que descobreix el cadàver d’una noia a la platja. Just abans, la Blanca havia tornat a veure una misteriosa figura que se li havia aparegut en diversos moments del seu passat. 

 No mires atrás  és una història en la qual la fantasia i la realitat es barregen. Sota l’aparença d’una trama de misteri i terror, Colazo ens està explicant una història sobre com  superar les pèrdues personals  i com  afrontar el futur  durant el trànsit a l’edat adulta.

Mujeres del zodíaco, Miyako Maki

mujeres del zodiaco - 8 de març. Dia Internacional de les Dones

Aquesta és la primera edició en espanyol de l’obra de la japonesa  Miyako Maki, una autora pionera que amb aquesta sèrie va fer el salt del shôjo manga al manga per adults.  Mujeres del zodíaco, publicada el 1973 al Japó, ens explica diverses històries plenes de tendresa, bellesa i erotisme protagonitzades per dones que van veure condicionades les seves vides per la IIGM i que han vist units els  seus destins  per les estrelles i el  rumb marcat  pel seu signe del zodíac.

Fins aquí, la selecció de fons que us proposem des de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú. I no oblideu que per commemorar aquesta data tan especial, podeu visitar a la  biblioteca Armand Cardona  l’exposició  Extraordinàries  fins al dia 23 de març. Així mateix, demà dissabte 7 de març a les 12h, a la  biblioteca Joan Oliva  els més petits poden gaudir de l’Hora del Conte  Germanastra , a càrrec de l’actriu Montse Panero.

Tot això i molt més, ho podeu agafar en préstec a les  biblioteques de Vilanova i la Geltrú. Us hi esperem!

Funny Girl