El club dels 27

club-27

El passat dilluns 23 de juliol es complien 7 anys de la mort de la cantant britànica Amy Winehouse, la darrera artista en incorporar-se al tristament denominat Club dels 27.

El 27 Club o Forever Club, en anglès és un terme que fa referència a un grup d’influents músics de rock i blues, entre altres estils musicals, que van morir als 27 anys, majoritàriament a causa d’abusos d’alcohol, drogues, i en altres casos, suïcidis o accidents.

Brian Jones. Guitarra de The Rolling Stones. Va ser trobat ofegat a la piscina de casa seva amb grans quantitats d’alcohol i altres drogues a l’organisme el juliol de 1969, poc després que la seva xicota el deixés per en Keith Richard i els Stones el fessin fora del grup. Es desconeix si va ser un accident o un suïcidi.

Jimi Hendrix. Considerat com un dels guitarristes elèctrics més influents de la història de la música popular i com un dels músics més cèlebres del segle XX. Va morir el setembre de 1970. Es va ofegar amb el seu propi vòmit, causat per una sobredosi de pastilles per a dormir, mentre dormia. Es desconeix si va ser un accident o un suïcidi.

Janis Joplin. Va ser una cantant de rock and roll i blues. La seva veu i el seu esperit rebel la convertiren en una de les artistes més estimades del moviment contracultural de la dècada del 1960. Va morir l’octubre del 1970 per una sobredosi d’heroïna i altres drogues.

Jim Morrison. Va ser un poeta, cantant i líder, autor de les cançons i director dels videoclips de The Doors gran influència en la rebel·lia rockera. Va morir el juliol de 1971 a París d’una fallada cardíaca a la banyera de casa seva, quan es prenia un bany. Mai li van fer cap autòpsia, motiu pel qual es desconeix l’origen de la fallada. Probablement està relacionat amb el seu habitual consum excessiu d’alcohol i altres drogues.

Kurt Cobain. Cantant i guitarrista, autor de les cançons i líder de Nirvana, banda creadora d’un nou estil de rock i un dels primers a afinar la guitarra en re#. Es va suïcidar l’abril de 1995, en un moment vital al qual es medicava contra la depressió i prenia drogues recreatives. Es va tirar un tret al cap amb una escopeta.

Amy Winehouse. Cantant i compositora d’imatge icònica. Va obrir el camí per a un corrent de revivalisme soul encara avui en voga. La seva vida va estar marcada per l’abús de l’alcohol i altres drogues, inestabilitat emocional i anorèxia nerviosa. Va morir el juliol de 2001 a causa de l’alcohol.

Aquests són els membres més coneguts d’aquest club una mica macabre, però n’hi ha d’altres. El primer va ser Robert Johnson, guitarrista de blues. Les causes de la seva mort mai han estat clares, però la llegenda diu que va fer un pacte amb el diable per ser el millor guitarrista de blues de la història.

A l’espai de música hem preparat una selecció de la seva música.

Us deixem amb el tràiler del documental 27: Gone too soon que intenta comprendre per què aquestes estrelles particulars són tan mitificades i celebrades, i per què, efectivament, les seves vides van acabar quan ho van fer.

Súper 8