Anton P. Txékhov (1860-1904)

Us donem la benvinguda al bloc de la Crisàlide on destacarem els principals escriptors i obres literàries que ens acompanyen a la biblioteca a cada sessió del club.

El primer escriptor, amb el que comencem aquest bloc, és Anton P. Txèkhov.

Anton P. Txekhov

Narrador i dramaturg rus, per influència del germà gran, començà a publicar contes i articles humorístics i satírics. El volum Contes de tots colors (1886) cridà l’atenció del novel.lista Dimitri V.Grigorovic.

Temptat pel teatre, escenificà contes propis i després d’un primer intent ja ambiciós, Platonov (1880-1881), escriví el drama Ivanov (1887), estrenat amb gran èxit.

Publicà un nou volum de contes, En el capvespre (1887), que li féu guanyar el premi Puskin de l’Acadèmia de Ciències.

Amb les seves obres cabdals: La gavina (1896); L’Oncle Vània (1897); Les tres germanes (1901) i L’hort dels cirerers (1903); així com peces breus com L’ós (1888),  El prometatge (1889), i altres amb els que donà un tomb decisiu al teatre europeu, ajudat en part per les escenificacions de Stanislavskij i Nemirovic-Dancenko.

Minada la seva salut per la tuberculosi, viatjà per l’estranger, es dedicà filantròpicament a la medicina i creà escoles per infants camperols. En aquesta etapa escriví alguns dels seus millors contes.

Nomenat un dels primers membres de la secció de lletres de l’Acadèmia Russa de Ciències (1900), renuncià el càrrec quan el tsar vetà el nomenament de Gor’kij.

A l’any 1901 es casà amb l’actriu Olga L.Knipper, que havia conegut el 1892. La tuberculosi, a l’edat de 44 anys, posà fi a la seva vida quan es trobava en un balneari alemany.

Sílvia Romero.
Web.
Club La Crisàlide.

VÍDEO. 100 anys després de la seva mort Txékhov parla en un Barns & Noble

Morello