Dia Europeu dels Parcs, 24 maig 2023

Dia Europeu dels Parcs, 24 maig 2023

Per al Dia Europeu dels Parcs, 24 de maig, us volem parlar del Parc del Garraf en la seva vessant marítima que abraça des del Port esportiu la Ginesta de Castelldefels, passant per la població del Garraf i acabant a Sitges.

En primer lloc, us volem dir que en aquesta ocasió ens vestirem de blau i deixarem els colors verds, marros, grocs, vermells… que podem trobar al massís del Garraf i que tant ens agraden!

En segon lloc, el Parc del Garraf abraça terra i mar. Les costes del Garraf tenen fauna terrestre i fauna marítima. D’aquesta segona, en podem saber a través de l’Associació Cetàcea, que recentment ha publicat la Guia de cetacis. Costa del Garraf.

Coberta Guia de cetacis. Costa del Garraf
Coberta

La publicació conté informació general amb apartats breus d’introducció a la temàtica de la guia, els cetacis com a part de l’ecosistema i la seva distribució, l’àrea d’estudi, el fons marí del Garraf, la navegació responsable d’acord amb la regulació i la importància de ser responsable i respectuós per evitar perjudicar-los o ferir-los.

Dins el programa de Passejades guiades i altres activitats dels parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, l’Associació Cetàcea organitza diversos caps de setmana sortides científiques d’albiraments de fauna marina (aus marines, tonyines, peixos lluna, tortugues marines, dofins, etc.) en veler per les costes del Garraf amb l’equip d’experts.

Vídel del Canal Blau
I seguim amb

L’Associació Edmaktub és una organització sense ànim de lucre que es dedica a la investigació dels cetacis.

Caratula PR 189x189 1 - Dia Europeu dels Parcs, 24 maig 2023

Un dels seus projectes és el projecte rorqual que té com a seu base el Port de Vilanova i la Geltrú i cobreix la zona costanera compresa entre Barcelona i Tarragona. L’àrea d’estudi és una franja marina de 1944 KM2 situada entre Castelldefels i Torredembarra, la qual s’estén fins a les 15-20 milles mar endins. La costa del Garraf, des de Castelldefels fins a Cunit, és la zona d’estudi d’aquest projecte. És part d’un espai declarat com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), forma part de la Xarxa Natura 2000 i del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

La xarxa de contactes establerta amb els pescadors i els navegants de la zona permet enregistrar albiraments de cetacis des de Palamós fins a l’Ametlla de Mar.

Vídeo del Projecte Rorcual
A continuació alguns llibres que podeu trobar a la biblioteca Joan Oliva

El llibre té una introducció i les claus d’identificació. A continuació segueix la part principal del llibre ordenada segons les principals famílies de cetacis. Així mateix cada entrada ofereix informació detallada sobre les característiques fonamentals, el comportament i la distribució de l’espècie.

Detall
Detall

Unes magnífiques il·lustracions acompanyen l’explicació.

Aquesta guia està dividida en seccions, cadascuna de les quals pot usar-se de forma aïllada i/o també de forma conjunta. Conté introduccions a la regió i als mamífers marins, a les quals segueixen seccions més detallades.

La major part del llibre, però, comprèn la identificació i la informació en el mar sobre cada espècie. En aquest cas, les fotografies acompanyen la informació detallada.

Detall
Detall
I per acabar, al nostre blog Llibres i més… trobareu altres articles dedicats al Parc del Garraf:

Dia Europeu dels Parcs, 24 de maig de 2022 (inclou informació relacionada amb el Parc del Garraf i altres articles)

Dia Europeu dels Parcs, 24 maig 2023

Goldfinch