‘Así empieza lo malo’, la nova novel·la de Javier Marías

La tardor ens està portant moltes novetats d’autors de renom dins el panorama nacional i internacional amb noms com Ana Ma. Matute, amb la seva obra postuma Demonios familiares, Ken Follett, Milan Kundera, Patrick Rothfuss, Nick Pizzolatto,… o el que ens ocupa avui: Javier Marías.

Así empieza lo maloAsí empieza lo malo és el títol del darrer treball de l’autor madrileny que ha vist la llum a finals de setembre i que, amb la seva prosa intel·ligent i profunda, ens aporta una novel·la sobre el desig, que sovint s’imposa a tot escrúpol, lleialtat o respecte, i sobre la nostra imperfecta contemplació dels esdeveniments.

El llibre conta la historia íntima de un matrimoni de molts anys, narrada pel seu jove testimoni quan aquest ja és un home madur. Juan de Vere té 23 anys, acaba de finalitzar els seus estudio i aconsegueix el seu primer treball com a secretari personal d’Eduardo Muriel, un antic triomfador director de cine, al Madrid de 1980. El seu treball li permet entrar en la privacitat de la casa familiar i ser espectador d’una misteriosa desgràcia dins el matrimoni.

Pel seu autor “és un llibre sobre el desig, com un dels motors més forts en la vida de las persones, que a vegades porta a passar per sobre qualsevol lleialtat, consideració i inclús respecte en el tracte amb els demés. Un altre dels temes de la novel·la és la impunitat i l’arbitrarietat del perdó i del no perdó. Cóm la idea de justícia que la gent reclama a vegades té molt a veure amb l’acte en si ens afecta o no”.

En paraules del crític literari d’El Periódico Domingo Ródenas “estem davant d’una faula moral (això és, sobre el millor i el pitjor de la conducta humana), que de forma gairebé incessant bombardeja al lector amb preguntes implícites gens tranquil·litzadores i que, a l’hora, va desenvolupant-se en una escriptura sinuosa, oscil·lant entre la meditació i el relat. I tot i que l’epicentre se situï en el matrimoni i la sexualitat, no és aquest el cor del llibre; és simplement l’escenari en el que té lloc la representació de l’obscur drama de les veritats velades. Marías ha escrit una de les seves millors novel·les i això és molt dir”.

javiermarias(fotoEFE)Javier Marías (Madrid, 1951) és escriptor, traductor i editor. Fill del filòsof Julián Marías, va passar part de la seva infantesa als Estats Units, doncs el seu pare no podia donar classes a la universitat per haver estat a la presó per ser republicà. Junt amb Ortega i Gaset va fundar l’Institut d’Humanitats i va donar classes a diverses universitats dels EUA. La família tornà a Espanya al 1964 i Javier Marías va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Complutense de Madrid.

Va publicar la seva primera novel·la el 1970 i des d’aleshores no ha deixat de publicar novel·les, però també relats curts, articles periodístics i assaigs. Entre 1983 i 1985 va donar classes de Literatura espanyola i traducció a la Universitat d’Oxford i entre 1987 i 1992 a la Complutense de Madrid. Des del 2006 és membre de la Real Academia de la Lengua Española (RAE), on ocupa el seient R.

Obres de Javier Marías

Entre les diferents obres seves en destaquen algunes com Corazón tan blanco, Mañana en la batalla piensa en mí, Negra espalda del tiempo, la trilogía Tú rostro mañana o Los enamoramientos. Así empieza lo malo és la seva darrera novel·la i l’ha publicat amb la seva habitual editorial: Alfaguara.

A les Biblioteques de VNG podeu trobar gran part de la seva obra:

Spro_3