Los enamoramientos de Javier Marías

Los enamoramientosJavier Marías (Madrid, 1951) és escriptor, traductor i editor. Des del 2006 és membre de la Real Academia de la Lengua Española (RAE), on ocupa el seient R.

Fill del filòsof Julián Marías, va passar part de la seva infantesa als Estats Units, doncs el seu pare no podia donar classes a la universitat per haver estat a la presó per ser republicà. Junt amb Ortega i Gaset va fundar l’Institut d’Humanitats i va donar classes a diverses universitats dels EUA. La família tornà a Espanya al 1964 i en Marías pare va entrar a formar part de la RAE.

En Javier Marías va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Complutense de Madrid. Familiar dels cineastes Jesús i Ricardo Franco va col·laborar amb ells com a traductor i guionista..

Va publicar la seva primera novel·la al 1970 i des d’aleshores no ha deixat de publicar novel·les, però també relats curts, articles periodístics i assaigs. Entre 1983 i 1985 va donar classes de Literatura espanyola i traducció a la Universitat d’Oxford i entre 1987 i 1992 a la Complutense de Madrid.

Javier MaríasMarías té l’honor d’haver estat triat per la prestigiosa editorial anglesa Penguin per publicar set dels seus llibres dins la col·lecció Modern Classics a partir d’agost del 2012. Aquest espai havia estat reservat només per autors com García Lorca, Borges, Neruda, Octavio Paz y García Márquez.

Los enamoramientos es la seva darrera novel·la, després de l’èxit de la seva trilogia de més de 1.600 pàgines, Tu rostro mañana. Marías porta 40 anys de carrera literària i ho han commemorat amb la reedició de la seva primer obra, Los dominios del lobo.

La Maria, la narradora i protagonista de la història, esmorza cada matí al mateix bar on coincideix amb un matrimoni que sembla molt feliç i agradable. Un dia, deixen d’anar per la cafeteria i la Maria, moguda per la curiositat, acaba esbrinat que l’home a mort de manera tràgica i absurda.

Aquest és el punt de partida per parlar de molts dels temes recurrents a l’obra de Marías, com ho són l’atzar, els secrets, la memòria, la traïció o la mort. I també, es clar,  per parlar de l’estat de l’enamorament, associat generalment a una cosa positiva i que sembla que en nom de l’amor es pot justificar tot, tant les accions nobles i generoses com les més indignes. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Los enamoramientos – Javier Marías

El Club de lectura d’adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 17 de desembre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb un vídeo de l’escriptor parlant dels riscos d’enamorar-se durant la presentació de la novel·la.

Súper 8