Gènere negre i policíac, novetats de setembre

Gènere negre i policíac, novetats de setembre

Aquest mes de setembre us proposem la lectura de les darreres novetats de gènere negre i policíac que s’han incorporat al fons i que teniu a la vostra disposició.

Ciutat morta. Shane Stevens

Amb les extorsions, no estava anant enlloc. No tenia el poder ni els recursos de Pete Montana o de Johnny Apples, o inclús d’Al Parry. Tots ells tenien les seves pròpies martingales, estaven fent diners per a Zucco i ells també en guanyaven. Els clubs nocturns de Pete Montana i l’operació relacionada amb el joc al sud de Jersey probablement donaven molts diners. A Apples li estava anant força bé amb el negoci de les extorsions, i a Parry, amb el dels préstecs. Fins i tot Zucco feia la seva amb el contraban de tabac i la usura a gran escala, juntament amb tota la resta.

Fragment, cap. 15, pàg. 284
I què ens explica Shane Stevens?
Coberta Ciutat morta
Coberta Ciutat morta

Som a Nova Jersey. Anys setanta. La ciutat és molt conflictiva ja que hi ha dos mafiosos que es disputen el control: Joe Zucco i Alexis Machine i els acompanyen altres personatges de categoria inferior. A banda de seguir les jerarquies i també regles de conducta establertes, tots volen complir el seu particular somni americà i convertir-se en un nou Zucco.

Aquesta novel·la és una molt bona mostra radiogràfica del crim italoamericà als carrers de Nova Jersey.

L’autor

Shane Stevens fou un escriptor nord-americà de novel·les policíaques, encara que no li van donar el reconeixement que es mereixia. Stephen King, però, li va retre homenatge incorporant a l’epíleg com a la trama del seu llibre La mitad oscura el personatge d’Alexis Machine.

El favor. John Verdon

En Gurney no va trigar gaire a començar a sentir-se incòmode sobre la trobada a Harbane. No era la situació física el que l’inquietava. L’ajuntament era al costat de la comissaria de policia, hi hauria policies entrant i sortint tot el dia, ell mateix aniria armat, i havia afrontat centenars de situacions més perilloses que aquesta a la ciutat. Era la confiança sedosa de la veu per telèfon.

Fragment, cap. 28, pàg. 171
Coberta El favor
Coberta El favor

Amb aquesta novel·la, John Verdon dona el vuitè cas al detectiu David Gurney. Els anteriors casos han estat:

I de què va la història?

En Dave Gurney està investigant sobre un assassinat ja resolt i jutjat de manera impecable. I ho fa com un favor especial a una amiga de la seva dona. Però tot es complica quan la seva investigació és una amenaça per a un grup de víbores de corrupció i és acusat d’assassinat i perseguit pels mitjans sensacionalistes, una fiscal de districte impecable i un assassí.

Mentre evita la llei i intenta resoldre el cas tot i salvant la seva reputació, Gurney s’enfronta a la idea que el seu treball policial li està costant més del que mai hauria sospitat.

Què tenen en comú el personatge d’aquestes històries i el mateix autor?

Verdon ha admès que algunes de les característiques de Gurney són extretes de la seva vida i també de la seva personalitat. Ambdós van néixer al Bronx, es graduen a la mateixa universitat, van tenir un treball de gran exigència a la ciutat i a més a més els dos decideixen marxar a un territori més rural i allunyat del soroll. És ben cert que algunes de les idees i formes de ser són compartides pels dos, però Verdon remarca que hi ha preocupacions que només són del seu personatge, un home que és detectiu d’homicidis.

No huyas. Sandrone Dazieri

Coberta No huyas
Coberta No huyas

Amala Cavalcante, se n’adona que quan torna cap a casa, després de classe a l’institut, algú l’està seguint, però abans d’obrir la porta de casa seva es desmaia. Quan torna a la realitat sent un dolor agut a l’espatlla: hi té cargolat un cable que la uneix a la paret i que al mateix temps li permet moure’s per l’habitació. A través d’un forat aconsegueix passar un missatge a l’exterior, però al poc temps rep una resposta: no t’escapis.

Francesca Cavalcante és la tieta d’Amala i és una advocada molt coneguda. Amb els fets familiars comença a sospitar que la seva neboda ha estat segrestada per aquell assassí que fa trenta anys va estrangular algunes adolescents. Ella mateixa es va encarregar de la defensa de l’home al qual es va condemnar per aquells crims i que, en canvi, ella va creure innocent. En la recerca frenètica per salvar Amala s’unirà Gerry, un extravagant turista israelí, que serà la peça clau per saber tota la veritat.

Francesca se había quedado dormida en casa de su hermano a las dos de la madrugada, con los bajos del discobar Santa Maria y las palabras de Gerry aún en los oídos. Su presencia allí no servía de nada, pero tenía la esperanza que de esta manera sus familiares se sintieran menos solos. Habían rogado a sus amigos y conocidos que se mantuvieran alejados, porque los carabinieri ya tenían bastante trabajo por delante y demasiados extraños aumentarían sus ocupaciones. Pero ella era parte de la familia.

Fragment, cap. 31, pàg 221
L’autor

Sandrone Dazieri és un conegut escriptor italià de suspens. Creador del personatge del Gorila i de la parella d’investigadors Colomba Caselli i Dante Torre.

A les biblioteques de Vilanova podeu trobar gran part de la seva producció.

I finalment, dir-vos que teniu dos articles en aquest mateix blog en què us parlem de:

La última fiesta. Clare Mackintosh

L’acció es desenvolupa a la frontera entre Anglaterra i Gal·les. És el matí de Cap d’any. Al llac Llyn Drych apareix el cadàver d’un home. Tot sembla indicar que els esdeveniments ocorren durant la nit vígilia de Cap d’any. L’ home, Rhys Lloyd, promotor d’un complex de vacances de luxe, ofereix una festa als seus amics i també hi ha convidats els veïns de Cwm Coed, vells coneguts del poble gal·lès situat a l’altra banda del llac, lloc on havia nascut. Però quan hores després el troben mort ningú no ho lamenta.

Coberta La última fiesta
Coberta La última fiesta

[…]

Has oído lo del cuerpo que han encontrado en el lago?

Sabes quién era?

Dónde estabas ayer por la noche?

[…]

Pero el baño de Año Nuevo es estrictamente para la gente del pueblo. Nadie quiere que se cuelen forasteros de esos que se tiran más de una hora en el coche para llegar, pensando ya en la pretenciosa actualización de estado que publicarán después en Facebook. No hay anuncios, ni camisetas, ni patrocinadores. No hay organizador oficial.

Fragment, cap. 1, pàg. 24-25

Tots els veïns són sospitosos.

Aquesta novel·la és força entretinguda, amb una bona trama i ben desenvolupada. Agatha Christie sembla que tregui el nas i també…!

I per acabar, desitjar-vos que tingueu unes bones lectures amb aquestes històries que us proposem! Són quatre històries escrites amb un llenguatge acurat, entenedor i també de gran senzillesa que les traduccions han mantigut molt bé.

Goldfinch