La possibilitat de dir-ne casa. Marta Orriols

La possibilitat de dir-ne casa. Marta Orriols

La novetat d’aquest mes de febrer a la biblioteca Joan Oliva i Milà és la novel·la La possibilitat de dir-ne casa de Marta Orriols.

Gentilesa de Llibreria Llorens.

Coberta La possibilitat de dir-ne casa
Coberta La possibilitat de dir-ne casa

En aquesta tercera novel·la, l’autora situa l’inici i el final de l’acció en un aeroport. La Valentina, la protagonista, ha passat uns quants anys a Beirut (vint per ser exactes) com a corresponsal i decideix tornar a Barcelona. Hi va marxar amb vint-i-tres i en torna amb quaranta-tres. El passat i el present acompanyen el relat de les seves vivències narrades en primera persona.

Marta Orriols aprofita per reflexionar sobre el periodisme a través d’aquesta protagonista, la qual intenta relatar la situació política de l’Orient Mitjà de manera clara per a l’espectador català.

La solitud és un sentiment que també acompanya la novel·la. La Valentina no se sent de Beirut, s’hi sent desarrelada, però el mateix li passa quan torna a Barcelona, on els lligams amb la família no són fàcils de trobar.

Cerca la casa/llar i no és enlloc. Pertànyer a un indret, però no físic, i ser lliure són els termes clau que defineixen aquesta novel·la.

L’autora

Marta Orriols Balaguer - Babelio
Marta Orriols. Font: Babelio

Marta Orriols i Balaguer, de formació historiadora de l’art, ha publicat quatre obres, la primera l’any 2016, Anatomia de les distàncies curtes, va seguir l’any 2018 amb Aprendre a parlar amb les plantes amb la qual va aconseguir el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any en llengua catalana, per acabar l’any 2020, Dolça introducció al caos.

El club de lectura la Crisàlide de la biblioteca Joan Oliva van destinar una sessió a parlar d’Aprendre a parlar amb les plantes. Podeu llegir el resum que se’n va fer al nostre blog.

A continuació trobareu una entrevista a l’autora a la cadena Ser Catalunya. La Marta Orriols parla de com va sorgir el llibre? En qui es va inspirar? Quin és el tema de la novel·la: la reflexió sobre el pas del temps, qui som, sobre la identitat…

Per a l’autora la ‘casa‘ és on trobes el lloc segur, l’entorn on es pot ser un mateix. Però el que és important són les ‘persones‘.

Entrevista a Marta Orriols al programa Aquí Catalunya de la cadena Ser Catalunya

Per acabar amb Xavier Grasset conversa amb Marta Orriols on ens explica també el procés de redacció de la novel·la. La documentació es va fer amb l’ajut de la periodista de Txell Feixas, corresponsal a Beirut i August Morales un periodista freelance que escriu sobre política internacional.

A l’eBiblio podeu trobar les quatre publicacions de Marta Orriols.

De segur que no us deceberà La possibilitat de dir-ne casa!!

Goldfinch