Constal.lacions

Constal.lacions

“Quan jo era petita, l’avi m’ensenyava a mi les estrelles. Hi tenia una autèntica obsessió. Em va ensenyar les principals de les nits d’estiu.

Ell i jo, després de sopar, sortíem gairebé cada nit. I així vaig aprendre a identificar estrelles i constel·lacions, com l’Escorpí, la Llebre, que jo m’imaginava petita i no ho era tant, i el Lleó, que semblava que se la volgués menjar…

Les Constel·lacions | Les Meravelles de L'Univers

L’estrella Polar i la Serp que marca el sud, capitanejada per Antares, l’anti-Mart com en deia l’avi, també de color vermell com el planeta.

Ho veia, ho sentia, i em venia un calfred cada vegada que jo en localitzava una i ell em felicitava, molt bé, Paula.”

La novel.la

En una casa de Collserola es prepara la celebració dels cent anys de l’avi Cinto, un home silenciós que té la passió d’observar les estrelles i de buscar-hi connexions invisibles.

Al llarg dels anys, els ha ensenyat a tots les estrelles i constel·lacions.

Ell en va aprendre els noms durant la Guerra Civil. Del seu pas per la lleva del Biberó en va quedar sobretot una estrella que és força especial.

LA QUINTA DEL BIBERÓN

El seu fill Quim i els seus nets Paula i Ramon, també han tingut les seves guerres: al cap i a la fi, van viure durant uns anys al País Basc.

Tanmateix, passi el que passi, cada nit observaran les estrelles amb un avi Cinto que no està tan a la Lluna com sembla.

I aquest ritual unirà per sempre les quatre generacions.

El títol

El títol respon d’una banda a la xarxa de relacions d’amor i família que uneix a tots els protagonistes.

Per l’altra, l’amor que el membre més antic de la família professa per l’astronomia i que alhora és el vincle que l’uneix als seus descendents.

Com les constel·lacions d’estrelles, els llaços i secrets familiars són invisibles però perceptibles als ulls de qui els observa.

L’autora

Segons Blanca Busquets, escriptora, filòloga i guionista catalana, estem davant d’una de les novel·les més personals que ha escrit.

Notícies - Blanca Busquets ret homenatge a la seva generació amb 'Paraules  a mitges'

Hi ha abocat, amb algunes llibertats, una història familiar que va tenir lloc a Pamplona a finals dels anys seixanta i començaments dels setanta del segle xx.

Constel.lacions és la novetat del mes de febrer de la Sala d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell i és gentilesa de Llorens Llibres.

Aayla Green