‘Sin teta… y pedaleando’, novetat a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell

Sin teta... y pedaleandoDemà divendres la Biblioteca Armand Cardona Torrandell traurà entre les diferents novetats que exposarà durant els propers quinze dies el llibre Sin teta… y pedaleando de l’autora nascuda a Conca (Tresjuncos), però afincada a Vilanova i la Geltrú, Agustina Moya Sánchez, a la que volem agrair el fet que fes donatiu d’un exemplar a la Biblioteca.

El llibre Sin teta… y pedaleando: diario sobre mí experiencia con el càncer de mama, que es va presentar el passat 15 d’abril al Centre Cívic de Mar de VNG amb un gran èxit de públic, ens apropa, tal i com el seu títol descriu, a la vivència de l’Agustina durant el procés d’enfrontar-se a una malaltia com el càncer de mama que, malauradament, afecta a moltes dones (no en va es tracta del tumor més freqüent entre les dones de tot el món). El llibre relata la seva experiència durant els set mesos que va durar el tractament i l’autora confia que serveixi per acompanyar a altres dones que, com ella, pateixen aquesta malaltia i també per desmitificar el secretisme que acompanya la paraula càncer.
Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) la seva incidència augmenta amb el nivell econòmic, dons més de la meitat dels casos es diagnostiquen en els països desenvolupats: 370.000 casos a l’any a Europa (27,4%) i 230.000 a Nord-amèrica (31,3%). A Espanya la incidència és baixa, per sota de països com els EUA, Canadà, Regne Unit, Alemanya i França i similar a la resta de països de l’Europa Mediterrània.

Agustina Moya SánchezAgustina Moya va néixer a Tresjuncos l’any 1958. Va estudiar infermeria i treballa al Consorci Sanitari del Garraf. Aficionada a l’escriptura, sobretot a la poesia, aquest és el seu primer treball publicat, per l’editorial Círculo Rojo, que li ha servit per apropar-nos a la seva experiència amb el càncer de mama.
En paraules de la pròpia autora “aquest llibre és un diari que vaig començar a escriure el mateix dia que em feien la mamografia que evidenciava un càncer de mama. No té valor literari, ja que escriure no és la meva professió, el seu valor resideix en ser testimoni de com he viscut tot el procés, de com he afrontat el tractament i de la meva actitud davant la malaltia. Sobretot espero que serveixi d’ajuda a altres dones afectades pel càncer”.

A la comarca del Garraf existeix l’Associació Marinada, creada l’any 2005, que agrupa dones de la comarca que han patit la malaltia. Entre els seus objectius d’aquesta associació en destaquen els següents:

  1. Associació MarinadaInformar i facilitar informació sobre qüestions que, en el moment del diagnòstic i durant el principi del procés, poden suposar entrebancs afegits i generar un increment de neguit i el desassossec de la dona afectada.
  2. Recolzar i actuar com a grup de referència per donar suport a les dones que ho necessitin.
  3. Donar serveis i organitzar activitats que incideixin en el benestar físic i psicològic de les dones afectades.

En aquest sentit, les Biblioteques Municipals de VNG també ofereixen els seus recursos, fonamentalment en forma de llibre, que us poden servir per conèixer més i millor aquesta malaltia. En els següents enllaços trobareu informació relacionada:

Spro_3