El Petit Príncep: 70 aniversari

El Petit Príncep

El petit príncep, l’obra universal de l’escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry, i la més venuda i traduïda al món després de la Bíblia, compleix en aquest mes d’abril 70 anys de la seva primera edició.

El Petit PríncepEl Petit Príncep, conté un ferm missatge humanista i s’ha convertit en una apologia sobre la importància de qüestionar, el rebuig a la injustícia, o l’acceptació de l’altre per qui és i no per allò que representa.

La primera edició de El Petit Príncep, aquell heroi intemporal que convidava a prendre’s el temps necessari abans de decidir, va aparèixer el 6 d’abril de 1943 a Estats Units on Saint-Exupéry s’havia radicat des de 1941, amb la seva dona, la salvadorenca Consuelo Suncín. No es publicaria a França fins al 1946, després de la Segona Guerra Mundial i també després de la mort de Saint-Exupéry, nascut a Lió en 1900, aficionat a l’aeronàutica i desaparegut el 1944 a bord d’un avió en direcció a Còrsega que es va estavellar el 31 de juliol de 1944. Les restes de l’aeronau no serien trobades fins al 2004.

Antoine de Saint-ExupéryUns anys abans, després de l’armistici de 1940 entre el Tercer Reich alemany i el Govern francès del mariscal Pétain, Saint-Exupéry, va partir a Estats Units no per escriure, sinó per ajudar a convèncer a aquest país d’unir-se al combat contra la barbàrie.

Finalment, l’escriptor lionès va resoldre exiliar-s’hi, i seria precisament, a Long Island, on el misteriós i entranyable nen de rínxols rossos que habita l’asteroide B 612 juntament amb una rosa orgullosa començaria a prendre forma.

Si us plau… dibuixa’m un be…, demanarà el Petit PríncepEn aquest llibre, un aviador es troba perdut en el desert del Sàhara, després d’haver tingut una avaria en el seu avió. Llavors apareix un petit príncep. En les seves converses amb ell, el narrador revela la seva pròpia visió sobre l’estupidesa humana i la senzilla saviesa dels nens que la majoria de les persones perden quan creixen i es fan adults.

El relat ve acompanyat per il·lustracions dibuixades a l’aquarel·la per l’autor a partir d’un gargot sobre la roba d’unes estovalles, que imaginaria les siluetes del nen, la serp que s’ha empassat un elefant o el be tan difícil de representar fora de la seva caixa.

El resultat d’aquesta aventura novaiorquesa, que va néixer en un context d’exili i en un món en guerra, va ser aquest conte màgic i filosòfic d’un centenar de pàgines, que es va convertir en un fenomen editorial, ja que des de que s’ha publicat El petit príncep s’ha traduït a més de 260 llengües i s’han venut 143 milions d’exemplars en el món.

70 aniversariMés enllà de la història, el personatge creat per Saint-Exupéry s’ha convertit en una icona mundial, que s’associa als valors positius i actuals: la pau, la protecció del planeta, protecció de la infància, la tolerància, l’intercanvi cultural, el dret a l’educació… És sens dubte un llibre màgic, un mite literari i filosòfic. Una història amb un contingut clau, que dóna resposta a preguntes fonamentals, independentment de la cultura, l’època o l’edat del lector. Alhora, és una història profundament humana.

La celebració dels 70 anys d’El Petit Príncep recorda el missatge més universal que ens ha lliurat Antoine de Saint-Exupery. No oblidar mai el nen que hem estat tots nosaltres, no oblidar-nos de prendre’ns temps per mirar una flor, contemplar, admirar la seva bellesa. En definitiva, no oblidar-nos que l’essencial és invisible als ulls…

El Petit Príncep a la BibliotecaEl Petit Príncep a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita