30 anys sense Josep Pla

Josep PlaAquest dissabte és la diada de Sant Jordi però en aquest any 2011 també coincideix amb un altre èfemeride. Es compleixen 30 anys de la desaparició del que molts consideren l’escriptor català més influent i universal: Josep Pla i Casadevall.

La seva original i extensíssima obra literària, que abasta de forma ininterrompuda sis dècades i més de 30.000 pàgines, va ser essencial en la modernització de la llengua catalana i en la divulgació dels costums i tradicions locals. Els seus articles d’opinió, les seves cròniques periodístiques i els seus reportatges socials de nombrosos països constitueixen també un singular testimoni de la història del segle XX.

Tot això, unit al fet de seguir sent l’autor més llegit de la literatura en català 30 anys després de la seva mort, l’ha consagrat de forma unànime com el prosista més important de la literatura catalana contemporània.

La grandesa de l’obra de Pla resideix essencialment en l’escriptura, la qual uneix a la utilització d’un llenguatge popular una riquesa imaginativa verbal extraordinària. La precisió en la descripció de la natura l’obliga a forçar les imatges basades en olors, colors, sons, etc., creant un univers que, més que una recreació, és un descobriment sensual del món. El pas del temps, palpable al llarg de tota la seva obra, li atorga una dimensió transcendental i el lliga a la gran tradició literària dels humanistes de sempre.

Dècades després de la seva mort, Josep Pla ha continuat essent un dels autors catalans més llegits i la seva figura i la seva obra són encara objecte d’ estudis, interpretacions i polèmiques, referides tant a les seves posicions polítiques com al seu llegat literari. Avui des d’aquí ens hem volgut afegir al record d’aquest magnífic escriptor català amb l’entrevista que va concedir a Televisió Espanyola a l’any 1976.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello