Algú com tu, Xavier Bosch

algu-com-tu-xavier-bosch-planetaEn Xavier Bosch fa un gir i trenca (segurament de manera momentània) amb les trames de periodisme i corrupció que, fins ara, centraven els seus llibres. L’escriptor i periodista ha volgut exemplificar que hi ha molts temes de què parlar i ha deixat de banda el personatge d’en Dani Santana per abordar la novel·la romàntica amb Algú com tu.

Algú com tu és la quarta novel·la escrita per Xavier Bosch i ha guanyat el Premi Ramon Llull d’enguany. El Premi, otorgat per l’editorial Planeta, va ser creat l’any 1981. D’aleshores ençà, algunes de les obres que han estat guardonades són: El sexe dels àngels, de Terenci Moix; Les set aromes del món, d’Alfred Bosch; L´últim patriarca, de Najat El-Hachmi; L’estiu que comença, de Silvia Soler o Desig de xocolata, de Care Santos.

Algú com tu és una novel·la sobre la força perdurable de l’amor. La protagonista del llibre és la Gina, que de ben petita va perdre la seva mare, la Paulina. L’any 2006, quan la Gina té aproximadament la mateixa edat que tenia la seva mare quan va morir, decideix saber-ne més.

xavier_boschDurant la seva recerca d’informació, la noia acaba descobrint la història d’amor secreta que la seva mare va viure durant cinc intensos dies a Paris, on va anar per assistir al casament d’una cosina l’any 1981. Allà va conèixer en Jean-Pierre Zanardi, galerista d’art. L’amor secret entre la Paulina Homs i en Jean-Pierre Zanardi serà reconstruït per la Gina a partir dels records, els documents i els testimonis de qui el va compartir. Per a l’autor, la banda sonora de la novel·la seria, sens dubte, La bella Molinera de Schubert.

En Xavier Bosch va néixer a Barcelona l’any 1967. Com a periodista ha treballat tant en televisió, com en premsa escrita i ràdio. Com a escriptor va publicar primer un parell de reculls de contes: Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998). L’any 1994 va publicar una novel·la juvenil (La màgia dels reis). Finalment, quant a novel·la, abans d’Algú com tu n’ha publicat tres protagonitzades pel personatge d’en Dani Santana: Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014).

La cerimònia d’entrega del Premi Ramon Llull va tenir lloc aquest dilluns dia 23 de març al Palau de la Generalitat. L’acte es va haver d’ajornar inicialment per la mort del president del Grupo Planeta, José Manuel Lara Bosch, el passat 31 de gener.

Entrevista a Xavier Bosch:


Llibres

 • Algú com tu.
 • El culékulé: un home acostumat a patir.
 • Eufòria.
 • Homes d’honor.
 • Jo, el simolses.
 • La Màgia dels Reis.
 • Se sabrà tot.
 • Vicis domèstics.
 • Aquesta setmana pots reservar Algú com tu a la Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Funny Girl