El Quixot a Barcelona.

Quan es compleixen quatre-cents anys de la publicació de la segona part d’El Quixot, tant l’obra de Miguel de Cervantes com el mateix autor continuen protagonitzant l’actualitat.

Per una banda, la possible confirmació de les restes de l’escriptor a la cripta de l’església de les Trinitàries a Madrid omple pàgines de diaris i minuts de televisió. Per una altra banda, la commemoració del 400è aniversari de la publicació de la segona part de l’obra, la qual inclou els episodis de Barcelona, és motiu de realització d’una exposició a la Biblioteca Nacional (del 6 de febrer al 3 de maig d’enguany).

il-lustrador Gustave DoréNo en va, El Quixot és el llibre més publicat i traduït de la història, només superat per la Bíblia. A més a més, al llarg dels anys, han estat molts els artistes que han il·lustrat l’obra. Un dels pintors més famosos al llarg de tots els temps va ser Gustave Doré (1832-1883). Les seves pintures van ser realitzades durant la dècada de 1860 i s’han fet servir reiteradament en moltes de les edicions del llibre de Cervantes. Ja a Catalunya cal destacar, per exemple, la sèrie de José Luis Pellicer (1880) i la de Salvador Dalí (1975).

Malgrat això, i pel que fa a la producció artística referent als episodis de Barcelona, cal destacar l’obra de Pedro Pablo Montaña (manera com firmava) o Pere Pau Montanyà o Muntanya (en les versions catalanitzades més recents). La sèrie realitzada per aquest artista destaca per sobre d’altres perquè, a tall d’exemple, es tracta de pintures i no de dibuixos. Ens preguntarem, per tant, on es pot visitar l’esmentada sèrie. La resposta no deixa de ser sorprenent: Les pintures no han estat mai d’accés lliure i molt menys ara, ja que l’edifici que les conté està tancat al públic.

L’edifici on hi ha la sèrie de sis pintures de Montaña és el Palau de la Duana a Barcelona (a Pla de Palau/Marquès de l’Argentera). L’edifici, de finals de segle XVIII, va ser construït en substitució de l’antiga duana del port -destruïda pel foc l’any 1777-. Al llarg de 150 anys va ser la seu del Govern Civil i, des de la restauració de la democràcia, seu de la Delegació del Govern Central.

De fet, l’actual propietari de l’edifici és el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Es tracta d’un immoble de 7500 metres quadrats a la primera planta del qual (la part noble) hi ha luxoses sales decorades per, entre d’altres, les pintures de l’artista Montaña sobre El Quixot. La crisi va fer aturar l’any 2010 les obres que s’hi estaven fent. A finals d’aquest 2015 està previst que continuïn les obres i s’hi permetrà l’accés per veure-hi el patrimoni artístic. Tot i axí, no hi ha data de finalització ni, per tant, d’obertura al públic.

Fins al moment en què sigui possible visitar-les, aquestes són les imatges que tenim de l’obra:

Pintura Quixot_2 Pintura Quixot_3

A les biblioteques de VNG podeu trobar molts documents sobre El Quixot per consultar.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl