Un dinar un dia qualsevol. Ferran Torrent

portada_un-dinar-un-dia-qualsevol_ferran-torrentL’escriptor Ferran Torrent ens tenia darrerament acostumats a publicar una novel·la cada dos anys. En aquesta ocasió n’ha trigat, però, quatre fins que Un dinar un dia qualsevol ha vist la llum.

L’origen de tot plegat va ser un informe que una editorial li va encarregar per aprofundir a la corrupció a València. Al cap i a la fi, En Ferran Torrent coneix a la perfecció el terreny i, de fet, ja l’havia tractat, en clau de ficció, anys enrere a la trilogia formada per: Societat Limitada (2002), Espècies protegides (2003) i Judici Final (2006). L’assaig resultant de l’encàrrec no va aconseguir el vist i plau de l’editorial i, finalment, no es va publicar. Hi havia molt bona informació, però molt difícil de provar. Així que davant la impossibilitat que aquestes dades fossin publicades, en Ferran Torrent va decidir fer una crònica de la societat i la política valencianes, en aquest cas des de la ficció. Aquesta crònica fictícia és Un dinar un dia qualsevol.

El llibre és protagonitzat per Marc Sendra, un periodista de cinquanta-sis anys que a contracor ha hagut de reconvertir-se en freelance, després que el seu diari l’acomiadés. Des que ha perdut el seu lloc de treball, en Marc Sendra investiga pel seu compte. En aquest cas, el que comença com una investigació al voltant de l’especulació generada pels solars de Mestalla, acaba portant al protagonista a interessar-se per l’aparició d’un cadàver a l’abocador. A partir d’aquest crim, el periodista destaparà escàndols i corrupcions.

A la novel·la apareixen personatges de la societat valenciana. Alguns amb el seu nom real i d’altres, no. Tot i això, aquests darrers són fàcilment identificables. En paraules de l’autor: “li feia falta fer una novel·la sobre el que passa a València ja que com a escriptor és la seva única arma”.

“Ací, la corrupció no és modus operandi sinó un modus vivendi”. Aquesta frase de la novel·la n’és un exemple del que ens proposa en Ferran Torrent al seu darrer llibre.

ferran_torrentFerran Torrent va néixer a Sedaví l’any 1951. Va començar a estudiar de Dret, si bé no va acabar la carrera. Va treballar com a redactor i gràcies a l’èxit de les seves primeres novel·les es dedica a la tasca d’escriptor i periodista.

Va escriure la seva primera novel·la en col·laboració amb Josep Lluís Seguí: La gola del llop (1983). Un any més tard publica No emprenyeu el comissari. Alguns dels personatges d’aquesta novel·la tornen a aparèixer a Penja els guants, Butxana (1985), Un negre amb un saxo (1987), Cavall i rei (1989) i L’any de l’embotit (1992).

L’any 1994 va guanyar el Premi Sant Jordi de novel·la amb Gràcies per la propina. Amb Societat Limitada, primer dels llibres de la trilogia dedicada a València, va guanyar nombrosos premis com ara, el Premi Nacional de la Crítica (2002) o el Crítica Serra d’Or (2003).

Cal destacar també que ha participat en la redacció de guions per a la ràdio i la televisió i que col·labora fent articles per a la premsa escrita.

Ferran-Torrent2Ferran Torrent a les biblioteques de VNG.

Aquesta setmana podeu reservar el darrer llibre d’en Ferran Torrent a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl