L’Àguila negra. Joan Carreras.

Àguila-negraAquesta setmana una de les novetats que podeu reservar a la Biblioteca Joan Oliva i Milà és el darrer Premi Sant Jordi de Novel·la: L’Àguila negra, de Joan Carreras. El Premi literari, convocat per Òmnium Cultural, va ser entregat en una cerimònia al Gran Teatre del Liceu que va tenir lloc, com és tradicional, la nit de Santa Llúcia.

El protagonista de L’Àguila negra és en Marià Solvell, un dentista a punt de fer els setanta anys que, segurament, no està gaire satisfet amb la vida que ha tingut. De fet, el llibre acaba sent un viatge per la trajectòria vital del personatge principal, des dels vuit fins als seus setanta anys.

Val a dir que l’autor, aprofitant el repàs per la vida d’en Marià Solvell, repassarà també alguns dels esdeveniments de la història d’Espanya i de Catalunya, encara que en cap cas es tracta d’una novel·la històrica.

El protagonista del llibre viu, durant els seus setanta anys, dues històries d’amor que recordarà en arribar en aquesta etapa de la vida: Una d’aquestes històries la tindrà amb la Teresa, en la qual el sexe tindrà molta importància. L’altra relació serà amb l’Anna Maria, més convencional i insatisfactòria. L’autor, Joan Carreras, tracta per primer cop en aquest llibre el sexe de manera explícita, tot i que sense elements poètics.

joan_carrerasFinalment, el títol del llibre, L’Àguila negra, fa referència a la cançó de la francesa Bàrbara, que també va interpretar Maria del Mar Bonet i que esdevé la banda sonora del protagonista.

En Joan Carreras és professor de periodisme digital a la Facultat de Comunicació a la Blanquerna i durant deu anys va treballar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Va ser director de Canal 33 i, entre d’altres, responsable de la creació del programa Info-K.

Com a escriptor es va donar a conéixer fa més de vint anys amb els relats Les oques van descalces i La bassa del gripau. Fins ara la seva trajectòria literària havia rebut bones critiques per part dels professionals, però havia estat més aviat discreta entre el gran públic. El Premi Sant Jordi és el primer certamen al qual s’ha presentat l’autor i L’Àguila Negra, la sisena novel·la que publica. De ben segur aquest premi aconseguirà que en Joan Carreras sigui més conegut pels lectors.

Llibres

  • La gran nevada.
  • Qui va matar el Floquet de neu.
  • L’home d’origami.
  • Carretera secundària.
  • Cafè Barcelona.
  • L’Àguila negra.
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl