W de whisky. Sue Grafton

Sue Grafton- WSue Taylor Grafton, nascuda a Louisville, Kentucky, el 24 d’abril de 1940, és una escriptora nord-americana, autora de novel·es detectivesques.

Filla del novel·lista CW Grafton, es va graduar a la Universitat de Louisville, on va obtenir el seu títol en Literatura anglesa. A més dels seus llibres, ha escrit per a la televisió i per al cinema. Algunes d’aquestes obres són en col·laboració amb el seu marit, Steven Humphrey.

El 2004, Sue Grafton va rebre el Premi Literari Ross Macdonald, concedit a “una escriptora californiana l’obra de la qual supera l’estàndard de l’excel·lència literària”.

La seva obra més coneguda és la sèrie de novel·les de misteri cronològiques. Es coneixen com les novel·les de l’alfabet. Les històries tenen lloc a la ciutat fictícia de Santa Teresa, que es basa en la primera ciutat de residència de l’autora, Santa Barbara, Califòrnia.

Grafton va triar el nom de Santa Teresa com a homenatge a l’autor Ross Macdonald, que anteriorment va usar aquest nom com alternativa a Santa Bàrbara en les seves pròpies novel·les.

Totes les novel·les de la sèrie estan escrites des de la perspectiva d’una investigadora privada anomenada Kinsey Millhone, de 32 anys i amb dos divorcis a l’esquena. Una detectiu atípica, aparentment tranquil·la, solitària i decidida. Tossuda per naturalesa, Kinsey sempre aconsegueix arribar al final, ajudada per la seva intuïció i genialitat.

El primer llibre de la sèrie és A d’adulteri, escrita el 1982, any en què té lloc. Continua amb B de bèsties, C de cadàver, D de deute, E d’evidència, F de fugitiu, G de guardaespatlles, H d’homicidi, I d’innocent, J de judici, K de Kinsey, L de llei (o fora d’ella), M de maldat, N de nus, O d’odi, P de perill, Q de qui, R de rebel, S de silenci, T de trampa, U de ultimàtum, V de venjança i aquest W de whisky.

En aquesta ocasió ens trobem a Kinsey Milhone davant d’una situació complicada, ha complert els 38 anys i el regal que ha rebut és un cop de puny en plena cara que li ha deixat amb els dos ulls morats i el nas trencat.

En un lapse de tot just sis setmanes, a Santa Teresa apareixen els cadàvers de dos homes. Al primer, un investigador privat de dubtosa reputació anomenat Pete Wolinski, l’havien matat a trets en el que semblava un atracament de tràgic final. El segon, un sense sostre mort per causes naturals, va aparèixer a la platja i no portava a sobre cap document que acredités la seva identitat; només li van trobar un paperet a la butxaca dels pantalons amb el nom i el número de la detectiu privada Kinsey Millhone, a qui van demanar des de l’oficina del coroner que s’acostés a la morgue per intentar identificar-lo.

No obstant això, a mesura que la investigadora va endinsant-se en el misteri del mort sense nom, afloren algunes connexions summament estranyes entre les dues morts. Kinsey haurà de desentranyar la identitat del mort, i resoldre així almenys un dels enigmes…

El món de Kinsey ha sofert canvis. No porta el Volkswagen escarabat que l’ha acompanyat durant anys, sinó un Mustang de col·leccionista i més cridaner que l’anterior. Segueix envoltada del seu llogater Henry i la seva família d’octogenaris o d’aquesta anciana i adorable ogre anomenat Rosie, en el restaurant de la qual es poden menjar les millors i més indigestes receptes d’Hongria.

El cas treu a la llum aspectes familiars de Kinsey, òrfena des dels cinc anys, que ja va tenir alguna topada amb part de la seva família en D de deute, que trastoquen aquesta plàcida existència. L’aparició d’un antic embolic embrolla més la seva vida sentimental, però en essència segueix sent la mateixa.

En aquest relat de múltiples trames, amb salts al passat, les aigües semblen calmes a la superfície, però les profunditats amaguen traïcions, malentesos i fraus de fatals conseqüències. Kinsey, molt al seu pesar, es veurà embolicada en una situació summament compromesa.

Llibres

* A d’adulterio
* B de bèsties
* F de fugitivo
* H de homicidio
* I de inocente
* L de ley
* N de nudo
* O de odio
* P de peligro
* Q de qui
* R de rebelde
* S de silenci
* T de trampa
* U de ultimátum

* V de venganza
* W de whisky

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita