Viajo sola. Samuel Björk

Samuel Bjork - Viajo solaSamuel Bjork és el pseudònim del noruec Frode Sander Øien. És novel·lista, autor d’obres de teatre, cantant, ha exposat en diverses galeries d’art i ha traduït a Shakespeare.

Fins al moment ha publicat dues novel·les d’èxit: Pepsi Love i Speed ​​for Breakfast. Viu i treballa a Oslo.

Viajo sola és la tercera novel·la publicada per Samuel Björk i arriba al nostre país avalada tant per la crítica com per l’èxit de vendes en els diferents països en els quals s’ha publicat.

Comença amb la troballa, per part d’un home que ha sortit a passejar amb el seu gos, d’una nena que penja d’un arbre, amb una motxilla escolar a l’esquena i un cartell al voltant del coll que diu “Viajo sola”. El cas s’assignarà al departament d’homicidis de la comissària de Grønland, al capdavant del qual es troba l’inspector de policia Holger Munch, que buscarà l’ajuda de la seva antiga companya Mia Krüger, amb la qual treballava a la Unitat d’Operacions Especials fins que aquesta va ser desmantellada a causa d’un incident en el qual Mia es va veure embolicada. Des de llavors, Mia viu reclosa a casa Hitra, aïllada del món i sumida en un estat malaltís del qual únicament intentarà sortir per treballar al costat de Munch en la resolució d’un cas que s’anirà complicant i agreujant progressivament.

La novel·la es presenta estructurada en vuitanta-nou capítols de curta extensió que imprimeixen dinamisme a la lectura i al llarg d’aquests Samuel Björk va combinant la trama principal amb altres subtrames, una combinació de que mantè la tensió i el suspens al voltant del que està succeint.

Quant a l’estil, Samuel Björk fa ús d’una prosa concisa, senzilla i clara, amb abundància de diàlegs i predomini d’un ritme tremendament àgil. La trama està molt ben plantejada i desenvolupada, aconseguint mantenir la intriga al voltant del que està succeint fins als capítols finals en els quals anirem col·locant les diferents peces en el seu lloc per arribar a un desenllaç en què tot encaixa de manera coherent i no queden caps per lligar.

Un altre dels punts forts de Viatjo sola recau en els seus personatges protagonistes, especialment en la carismàtica Mia Krüger. A Mia la coneixem en un dels pitjors moments de la seva vida, sumida en un estat depressiu i reclosa en una casa solitària, on passa els dies adormida entre pastilles i alcohol. No obstant això poc a poc anirem descobrint qui va ser en el passat i la seva brillant capacitat d’observació, la qual li permet extreure valuosa informació per a la resolució dels casos.


Primeres pàgines de

Sin título-1

Al costat de Mia altra figura rellevant és Holger Munch, un home que, igual que ella, ha d’enfrontar-se a una sèrie de problemes, bàsicament familiars i derivats d’un divorci que va provocar un allunyament de la seva filla, que encara segueix ressentida amb ell. A això s’uneix la situació en què es troba la seva mare, ingressada en una residència d’ancians en què ha entrat en contacte amb algunes persones que han aconseguit canviar la seva forma de pensar. Els únics bons moments i alegries que Munch tindrà arribaran a través de la seva néta, una nena que s’ha guanyat el seu afecte i per la seguretat i benestar el policia es desviu.

Mia i Holger formen un tàndem cridaner i ben complementat en què es uneix la perícia d’un investigador experimentat amb la qualificació de la jove, donant com a resultat un equip que es complementa no només a nivell laboral sinó també personal, servint-se de mutu suport per tirar endavant en els seus problemes.

Llibres

  • Viajo sola
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita