La biblia de las tinieblas. Ian Rankin

Ian Rankin - La biblia de las tinieblasIan Rankin va néixer a l’abril de 1960, al poble escocès de Cardenden. Allà va cursar els seus primers estudis, que més tard va ampliar a la universitat d’Edimburg.

Als quatre anys va descobrir el món del còmic i aviat va començar a crear les seves pròpies vinyetes. En l’adolescència la febre de la novel·la gràfica va ser substituïda per la de la música. Sempre escolta música mentre escriu: Rebus comparteix protagonisme amb les lletres de David Bowie, Mick Jagger o Tom Waits, que de vegades actuen de metàfora literària.

En les seves novel·les, Edimburg és “un estat de ment”: secrets, violència al darrere de les elegants façanes georgianes del Parlament escocès. La seva obra Nusos i creus, va ser la que va donar vida a l’inspector Rebus.

El primer llibre protagonitzat per l’inspector Rebus pretenia ser una història independent, i Rankin va experimentar amb altres gèneres: el terror, l’espionatge, etc., fins que algú li va preguntar què havia estat de l’inspector Rebus. Va decidir llavors ressuscitar al seu detectiu i crear una nova i reeixida aventura per a ell, i una altra…, i una altra més…

John Rebus és una espècie en extinció. El policia escocès segueix en peu 19 novel·les després i segueix amb força. Malgrat els alts i baixos, i la seva jubilació, el bevedor malcarat, tossut, brillant, indisciplinat i intuïtiu Rebus manté tota la seva essència en La biblia de las tinieblas.

En aquest nou lliurament Rebus haurà d’afrontar la part més fosca de les seves inicis com a policia, quan no era més que un principiant, un novell que formava part gairebé per accident dels Sants de la bíblia de les tenebres.

La bíblia de les tenebres no és una bíblia. És un vell exemplar del Dret Penal escocès sobre el qual van escopir i van jurar fidelitat a la secta dels Sants, un grup de policies bruts, que perseguien als mals sent de vegades pitjor que ells. El jove John Rebus formava part d’aquest grup que ara es veu esquitxat per un cas ressuscitat per una fiscal amb ganes de fama.

Res evitarà que el detectiu Rebus i l’inspector d’assumptes interns Malcolm Fox s’enfrontin per descobrir qui són els sants i qui els pecadors, i el que s’oculta després del jurament.

El tèrbol assumpte està relacionat amb un estrany accident de trànsit al cul del món. Implicats: l’hereva d’un magnat londinenc i el fill d’un ministre, capdavanter de la secessió escocesa. Just quan el país es parteix en dos davant el referèndum per a la independència. Alguna cosa en l’escena no quadra.

John Rebus, que no pot viure allunyat del seu treball i ha tornat a la policia acceptant una degradació al costat del seu inseparable Siobhan Clarke, ara el seu cap. Malcom Fox, el detectiu d’assumptes interns creat per Rankin i que ja es creua en el camí de Rebus en Sobre su tumba, completa un trio de protagonistes que suposa un dels grans encerts de Rankin.

Llibres

 • Aguas turbulentas
 • Asuntos internos
 • La biblia de las tinieblas
 • Blak and blue
 • Jack al desnudo
 • Nombrar a los muertos
 • Puertas abiertas
 • Resurrección
 • Sobre su tumba
 • Uñas y dientes

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

 • sofeita